Kumppanitestaukset ja osallistuminen
Yhdessä kumppaneiden kanssa tehtävillä testauksilla varmistetaan, että tieto liikkuu oikeita aineistoja ja järjestelmiä käytettäessä. Rakennetun ympäristön tietojärjestelmän kumppanitestausvaihe on käynnissä ja kestää kevättalveen 2025 saakka. Mukaan liittyy myös uusia hankkeita syksyllä 2024.
Kumppanitestaukset – mahdollisuus olla kehityksen kärjessä
Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus kutsuivat kuntia ja maakuntien liittoja mukaan kumppanitestaukseen, jossa kehitetään rakennetun ympäristön tietojärjestelmää. Kumppanitestaus käynnistyi loppuvuonna 2023 ja se jatkuu vuoden 2025 maaliskuuhun saakka.
Kunnat ja maakuntien liitot vastaavat hankkeista. Kehittämis- ja testaustyö tehdään yhdessä järjestelmätoimittajien kanssa. Ennen testausvaiheeseen pääsemistä hankkeet tekevät merkittävästi kuntajärjestelmien kehittämistyötä.
Kumppanitestaukseen osallistuvat kunnat ja maakuntien liitot ovat ensimmäisiä, jotka ottavat käyttöön uudet tiedon rakenteet ja toimittavat tietoa rakennetun ympäristön tietojärjestelmään. Kumppanitestaukseen osallistumalla on mahdollisuus vaikuttaa järjestelmää koskeviin ratkaisuihin. Kunta saa samalla ensikäden tietoa sekä tukea muutokseen valmistautumisessa. Laajempi kuntajoukko hyötyy tuloksista.
Valtion talousarvioehdotuksessa on esitetty myös vuodelle 2024 määrärahaa kuntien ja maakuntien liittojen tiedonhallinnan uudistamiseen. Ympäristöministeriö avaa seuraavan avustushaun määrärahan varmistuessa.
Tutustu alueidenkäytön tietoihin liittyviin hankkeisiin
Jämsä
Yrityskumppani: Ubigu Oy
Saatu avustus: 98 075 euroa
Jämsän kaupunki on kehittänyt kuluvan vuoden aikana yhteistyössä Ubigu Oy:n kanssa selain- ja tietomallipohjaisen kaavatuotannon ja yleisen paikkatietohallinnan ohjelmistoa, jolla sujuvoitamme prosesseja ja toimintatapojamme, niin organisaation sisällä kuin ulkoisten asiakkaiden ja konsulttien välillä.
Osaltamme kumppanitestaushankkeen tavoitteena on edelleen kehittää ohjelmistoomme Ryhti-kyvykkyyksiä, testata niitä, raportoida mahdollisista virheistä ja saada varmuutta Ryhdin toimivuudesta. Uuden kaavatuotannon ja paikkatietohallinnan ohjelmiston kehittämisessä on kuitenkin huomioitu lähtökohtaisesti tulevat Ryhti-järjestelmän vaatimukset ja mahdollisuudet. Ryhti-järjestelmän tuomat mahdollisuudet huomioimme niin sisäisen toiminnan kuin myös asiakaskokemuksen kehittämisessä täysipainoisesti.
Kehitettävä järjestelmä onkin jo herättänyt mielenkiintoa niin pienemmissä kuin suuremmissa kunnissa.
Yhteyshenkilö
Rainer Nyholm, Jämsän kaupunki, rainer.nyholma@jamsa.fi
Kerava
Yrityskumppani: CGI Suomi Oy
Saatu avustus: 70 000 euroa
Keravan hankkeessa on tavoitteena päivittää CGI:n FactaMap Pro -järjestelmää niin, että sillä voidaan tuottaa Ryhti-tietomallin mukaista kaava-aineistoa. Hanke toteutetaan yhteistyössä CGI Suomi Oy:n kanssa.
Yhteyshenkilö
Veera Karvonen, Keravan kaupunki, veera.karvonen@kerava.fi
Keuruu
Kumppanit: Kaarina ja Laukaa
Yrityskumppani: Arkance Systems Oy
Saatu avustus: 225 000 euroa
Hankkeen tarkempi esittely tulossa.
Lahti
Yrityskumppani: Trimble Solutions Oy
Saatu avustus: 393 800 euroa
Osallistumme Ryhti-kumppanitestaukseen ”Asema- ja yleiskaavan sekä tonttijaon tuotanto- ja julkaisuprosessin pilotointi Lahden kaupungissa Trimble Locus -ohjelmistolla” -hankkeella, jossa on mukana asiantuntijoita asema- ja yleiskaavoituksesta, kiinteistönmuodostuksesta ja paikkatietopalveluista. Ohjelmistokehitystyötä teemme ohjelmistotoimittaja Trimblen kanssa.
Hankkeemme hyödyttää kaikkia Trimblen kunta-asiakkaita, jotka käyttävät kaava- ja tonttijakotuotannossa Locus-ohjelmistoa tai suunnittelevat sen käyttöönottoa. Tavoitteemme on toteuttaa kansallisen kaavatietomallin ja kansallisen tonttijaon tietomallin mukaiset muutokset Locus-ohjelmistoon, jolla kaavat ja tonttijaot tuotamme. Tarvitsemme myös Locuksen ja rakennetun ympäristön tietojärjestelmän välisiä uusia ohjelmistorajapintoja, jotta tarvittavat alueidenkäytön tiedot siirtyvät Locuksen ja Ryhti-järjestelmän välillä. Kumppanitestauksessa pääpaino hankkeessamme on Ryhti-järjestelmän tarjoamien kaavatietojen ja tonttijakojen tallennus ja validointi -rajapintapalveluiden testauksessa.
Yhteyshenkilö
Maria Vanhala, Lahden kaupunki, maria.vanhala@lahti.fi
Lappeenranta
Kumppanit: Kajaani, Heinola
Yrityskumppani: Symetri Oy
Saatu avustus: 162 185 euroa
Fiksun kaavasuunnittelu-ohjelman kehittämishankkeen tavoitteena on ottaa käyttöön asema- ja yleiskaavojen sekä tonttijaon kansalliset tietomallit osaksi Symetrin ohjelmistolla tuotettavaa kaavatuotantoprosessia sekä toteuttaa automaattinen kaava- ja tonttijakotietomallien julkaisuprosessi Ryhti-järjestelmään sekä hankekuntien käyttämään Trimble-järjestelmään.
Hankkeessa tehtävä kehitystyö kulkee rinnakkain Ryhti-järjestelmän kehitystyön kanssa. Hankkeen aikana pilotoidaan todellisilla kaavahankkeilla kansallisen kaavatietomallin mukaisten kaavojen laatimista sekä kaavatietojen siirtoa Ryhti-järjestelmään. Hanke parantaa hankekaupunkien kyvykkyyttä tuottaa uusien lakien ja asetusten mukaisia kaavoja ja kaavatietoja. Kehitystyö hyödyttää myös muita samaa ohjelmistoa käyttäviä kuntia ja konsulttiyrityksiä.
Lappeenrannan kaupunki on hankkeen päähakija. Hankkeessa ovat mukana Kajaanin kaupunki ja Heinolan kaupunki sekä ohjelmistotoimittaja Symetri Oy. Hankeaika on 10/2023–3/2025.
Yhteyshenkilö
Tiia Sillgren, Lappeenrannan kaupunki, tiia.sillgren@lappeenranta.fi
Naantali
Kumppanit: Kirkkonummi
Yrityskumppani: Kuntien Tiera Oy, Esri Finland Oy
Saatu avustus: 230 000 euroa
Hanke keskittyy rakennetun ympäristön tietojärjestelmälain ja alueidenkäyttölain digitaalisten velvoitteiden toimeenpanoon sekä Ryhti-järjestelmän käyttöönottoon Tiera City -ympäristössä. Kumppanuustestaushankkeen tavoitteena on luoda Tiera City -kunnille valmiudet Ryhti-järjestelmän käyttöön ja kehittää prosessi, jonka avulla asema- ja yleiskaavoja, tonttijakoja ja maankäyttörajoituksia voidaan tuottaa ja välittää kansallisen tietomallin ja lakien mukaisesti. Tiedot toimitetaan vaiheittain Ryhti-järjestelmään kansallisen Palveluväylän kautta.
Hankkeessa ovat mukana Naantalin kaupunki ja Kirkkonummen kunta, joille luodaan automaattiset yhteydet Ryhti-järjestelmään. Hanke hyödyttää erityisesti Tiera City -kuntia, parantaen niiden kaavoitusprosessien tehokkuutta ja tietojen hallintaa.
Yhteyshenkilö
Riina Reinio, Naantalin kaupunki, riina.reinio@naantali.fi
Paimio
Kumppanit: Tyrnävä, Joensuu, Asikkala, Heinävesi, Sulkava
Yrityskumppanit: Gispo, PlanDisain Oy, Asiantuntijat n+1 Oy, Et May Oy
Saatu avustus: 363 300 euroa
OSKaTi-hankkeen (OpenSourceKaavaTieto) tarkoituksena on testata Ryhti-järjestelmän rajapinnan sekä sisääntuontikäyttöliittymän toimivuutta sekä aineiston validointia tietomallimuotoisella yleis- ja asemakaava-aineistolla. Kaava-aineistot tuotetaan avoimen lähdekoodin toteutuksin hyödyntäen QGIS-ohjelmistoa sekä PostgreSQL-tietokantaa PostGIS-laajennoksin. QGIS-ohjelmaan tehdään työtilatoteutus, jonka avulla kaavoittajan on luontevaa laatia tietomallimuotoinen sekä kuvaustekniikaltaan laadukas pdf-/geotiff-muotoinen kaavakartta.
Paimion kaupunki toimii hankkeen koordinoijana ja mukana ovat Joensuun kaupunki ja Tyrnävän kunta. Hankkeen ohjelmistotoimittaja on Gispo. Kaavakonsultti PlanDisain Oy testaa kaavoitusta Asikkalan, Heinäveden ja Sulkavan kuntien osalta.
Toteutus tulee olemaan saatavilla kaikille kunnille avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaisesti. Hankkeen aikana luodaan kehitykseen hallintamalli, jolla varmistetaan tietomalliin tulevien muutosten päivittyminen kuntien tietojärjestelmiin.
Yhteyshenkilö
Pilvi Nummi, Asiantuntijat N+1 Oy, pilvi.nummi@nplus1.fi
Tutustu tarkemmin
Pihtipudas
Kumppani: Ylivieska
Yrityskumppanit: Sweco Finland Oy, Spatineo Oy
Saatu avustus: 145 000 euroa
PIHKA-kumppanitestaushankkeen päähakijana on Pihtiputaan kunta, kumppanina Ylivieskan kaupunki sekä sovelluskehittäjänä Sweco Oy ja asiantuntija Spatineo Oy. Kunnat ovat pitkään käyttäneet ja olleet kehittämässä Sweco Oy:n YTCAD-kaavasovellusta, jonka käyttöä jatketaan edelleen.
Hankkeen tavoitteena on saavuttaa kyvykkyys kaavojen tuottamiseen ja tiedon siirtoon Ryhti-järjestelmään uuden lainsäädännön mukaisesti.
Hankkeessa testataan ja kehitetään:
- Ryhti-järjestelmän digitaalisia palveluja (Ryhti-käyttöliittymää / kaavojen validointipalvelua, karttapalvelua) sekä kaava- ja tonttijakotietojen julkaisua kunnasta RYHTI-järjestelmään (Ryhti-rajapintapalvelut / kaavatietojen tallennus ja validointi)
- Ryhti-järjestelmään kytkeytymistä Swecon asiakaskuntien yhteisellä, Suomi.fi-palveluväyläratkaisulla.
- kaavan tuotantoprosessia kansallisen tietomallin, kuvaustekniikka-asetuksen ja uusien koodistojen mukaan.
- kaava-asiakirjojen hallintaa kaavaprosessissa (integraatio Dynasty 10 -järjestelmään).
Hanke hyödyttää lähes sataa YTCAD-organisaatiota (kaavayhdistelmän ylläpito, kaavasovellus).
Yhteyshenkilö
Helena Raatikainen, Pihtiputaan kunta, helena.raatikainen@pihtipudas.fi
Tutustu tarkemmin
Raahe
Yrityskumppani: CGI Suomi Oy
Saatu avustus: 305 000 euroa
Raahen kaupunki ja tietojärjestelmätoimittaja CGI Suomi Oy kehittävät yhdessä kuntarekisteritietojärjestelmiä (Facta ja Kuntanet) yhteensopivaksi rakennetun ympäristön tietojärjestelmän (Ryhti) kanssa.
Projektin päätavoitteena on mahdollistaa kansallisen kaavatietomallin mukaisen tiedon tallentaminen ja käsittely CGI:n kuntarekisterissä, sekä testata ja toteuttaa tarvittavat tiedonsiirrot kuntarekisterin ja Ryhti-järjestelmän välillä.
Projektissa parannetaan kaavoitukseen liittyvää tiedon hallintaa ja laatua kehittämällä kuntarekisterin ja suunnittelujärjestelmän välisiä rajapintoja. Hankkeella mahdollistetaan kaikille CGI:n kuntarekisteriä käyttäville kyvykkyys toimittaa tiedot Ryhti-järjestelmään ajantasaisesti ja automaattisesti. Projektissa kehitettävät muutokset ja toiminnallisuudet siis tukevat valtakunnallisesti Ryhti-järjestelmään siirtymistä.
CGI:n kuntarekisteri mahdollistaa FactaMap Pro:n tai kolmannen osapuolen kaavantuotantojärjestelmässä muodostetun kaava-aineiston tuonnin rajapinnan kautta. Tietojärjestelmätoimittajan ja Raahen kaupungin yhteistyöllä sekä laadukkaalla testauksella varmistetaan se, että kuntakentän tarpeet ja viranomaisten asiantuntijuus tulevat huomioiduksi kehitystyössä.
Hankkeessa tehtävä kehitystyö kulkee rinnan Ryhti-hankkeen tavoitteiden kanssa.
Yhteyshenkilö
Emma Sutinen, Raahen kaupunki, emma.sutinen@raahe.fi
Raasepori
Yrityskumppani: Sitowise Oy
Saatu avustus: 294 750 euroa
Projektin tavoitteena on varmistaa Ryhti-rajapintojen ja tietomallien toimivuus käytännössä kunnalla käytössä olevassa Louhi-karttapalvelussa sekä kuvata, mitä vaikutuksia Ryhti-järjestelmän käyttöönotolla on kunnan toimintaprosesseihin ja -järjestelmiin.
Hankkeessa luodaan ja testataan prosessi, jossa kuvataan, miten voidaan siirtää kaupungin Louhi-karttapalvelussa esitetty kaavoitushankkeen valmisteluvaiheen kaava-aineistot ja kaavayhdelmäaineistot Ryhti-rajapintojen kautta Ryhti-järjestelmään.
Louhen ylläpitotyökalujen käyttöliittymiin ei toteuteta tässä projektissa Ryhti-tietomallin ja lainmuutosten vaatimia muutoksia muutoin kuin kumppanitestauksen kannalta välttämättömin osin. Näin olleen hankkeen kustannukset pyritään kohdentamaan mahdollisimman tehokkaasti kaavatietojen kumppanitestaukseen.
Yhteyshenkilö
Niclas Skog, Raaseporin kaupunki, niclas.skog@raseborg.fi
Tutustu tarkemmin
Seinäjoki
Kumppanit: Porvoo ja Forssa
Yrityskumppanit: Bentley Systems Finland Oy
Saatu avustus: 111 500 euroa
Hankkeen tavoitteena on saada toteutettua Bentleyn kaavasuunnittelusovellukseen kansallisen kaavatietomallin mukaiset toiminnot sekä saada sovellus Ryhti-järjestelmän kanssa yhteentoimivaksi.
Hankkeen tavoitteena on kehittää Seinäjoella, Forssalla ja Porvoolla pitkään käytössä olleeseen ja hyväksi havaittuun Bentley-ohjelmistoon kestävät ja toimivat prosessit, joilla tuotetaan ja julkaistaan kansallisesti yhteentoimivaa tietoa jatkuvasti ja pitkäjänteisesti. Kumppanikunnilla on tarkoitus jatkaa nykyisen sovelluksen käyttöä, ja hankkeen jälkeen muidenkin kuntien on helppo ottaa käyttöön yhteentoimivat tietorakenteet Bentleyn ympäristössä. Bentley tulee toteuttamaan tarvittavat toiminnot sovellukseensa yhdessä konsulttinsa GeoIDT:n kanssa.
Hanke tulee hyödyntämään yli 20 kunta-asiakkaan suunnittelutarpeita.
Yhteyshenkilö
Jari Vähätiitto, Seinäjoen kaupunki, jari.vahatiitto@seinajoki.fi
Tutustu tarkemmin
Vantaa
Yrityskumppani: Esri Finland Oy
Saatu avustus: 221 000 euroa
Vantaan kumppanitestaushankkeessa kehitetään Vantaan MATTI-järjestelmää asemakaavoituksen, yleiskaavoituksen ja tonttijakojen sekä alueidenkäytön rajoitusten osalta. Tavoitteena on varmistaa tiedonsiirron edellytykset Ryhti-järjestelmän ja MATTI-järjestelmän välillä sekä rajapintojen toteutus ja testaus. Samalla kehitetään Ryhti-järjestelmän yhteentoimivuutta muiden Esrin asiakaskuntien järjestelmien kanssa. Testauksessa on tarkoitus hyödyntää MATTI-järjestelmästä löytyviä oikeita suunnitteluaineistoja. Hankkeessa on mukana ohjelmiston toimittaja ESRI, mutta lisäksi rajanpintojen toimivuuden arviointia ja tietoturvan konsultointia ostetaan asiantuntijapalveluna.
Yhteyshenkilö
Mika Kekäläinen, Vantaan kaupunki, mika.kekalainen@vantaa.fi
Varsinais-Suomen liitto
Kumppanit: Kymenlaakson ja Uudenmaan liitot
Yrityskumppanit: Gispo Oy ja Esri Finland Oy
Saatu avustus: 275 100 euroa
Maakuntakaavan kumppanitestaus -hankkeen tavoitteena on tuottaa kaavatietomallin mukaiset tietokantarakenteet maakuntien liittojen käyttöön, konvertoida HAME-tietomallin mukaisia maakuntakaava-aineistoja hankkeen testidataksi sekä luoda toimintatavat Ryhti-muotoisen maakuntakaavan tuottamiseen liitoissa. Hankkeen toteuttajia ovat Varsinais-Suomen, Kymenlaakson ja Uudenmaan liitot, mutta se on kaikkien liittojen yhteinen kumppanitestaushanke. Liittojen lisäksi hankkeen toteutuksessa ovat mukana Gispo Oy ja Esri Finland Oy.
Yhteyshenkilö
Antti Vasanen, Varsinais-Suomen liitto, antti.vasanen@varsinais-suomi.fi
Tutustu tarkemmin
Tutustu rakennustietoihin liittyviin hankkeisiin
Järvenpää
Kumppanit: Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Tampereen kaupunki ja Mäntsälän kunta
Yrityskumppani: Cloudpermit Oy
Saatu avustus: 230 000 euroa
Hanke sujuvoittaa ja mahdollistaa rakentamisen tiedon tiedonhallinnan uusien lakien ja asetusten mukaisesti Lupapisteen nykykäyttäjäkunnissa. Lupapiste.fi-kokonaisuutta on kehitetty jo vuodesta 2012 lähtien ja sitä käytetään jo yli 230 kunnassa. Se on SADe-ohjelman alkupanostuksen jälkeen pienimuotoisesti kehittynyt vähitellen sujuvoittamaan lupaprosesseja yli 10 vuoden operatiivisen käytön aikana. Hanke keskittyy uudistamaan välttämättömien lainsäädännöstä tulevien muutosten toteuttamisen lupapiste.fi-alustalla, jotta tiedot voidaan käsitellä, koostaa ja siirtää Ryhti-järjestelmään uusien säädösten mukaisesti.
Hanke on rakentamisen luvituksen osalta hyvin kriittinen, sillä ilman tehtäviä muutoksia Ryhti-järjestelmään tarvittava tieto ei enää kulje rajapintojen läpi vaan vaatisi käsin siirtämistä järjestelmästä toiseen.
Kuntien, Cloudpermitin ja taustajärjestelmätoimittajien kesken käydyissä työpajoissa ja työpalavereissa päädyttiin ratkaisuun, jossa tiedon virtaus pysyisi nykyiseen verrattuna mahdollisimman muuttumattomana ja eri järjestelmien roolit pääosin entisen kaltaisina. Näin kuntien nykyisiä prosesseja rikotaan mahdollisimman vähän.
Lupapisteen ja kuntien järjestelmien välillä oleva integraatio paranee tiedostopohjaisesta siirrosta reaaliaikaiseksi, API-rajapintoihin perustuvaksi integraatioksi. Tämän ansiosta tiedonsiirtoon tulee vähemmän manuaalivaiheita, ja tiedot ovat paremmin ajan tasalla kaikissa järjestelmissä. API-kutsuihin voidaan rakentaa parempi virheiden hallinta, jolloin virhetilanteet saadaan esitettyä ja logitettua saman tien API:a kutsuttaessa, eikä virheen huomaaminen tapahdu vasta vastaanottavan järjestelmän puolella myöhemmin.
Lupapisteeseen on rakennettu tiedonohjaussuunnitelmaan ja tiedonohjausjärjestelmään perustuva asiakirjojen hallintaprosessi ja säilytys. Kun määritellään Ryhtiin tarvittavat asiakirjat, saadaan ne siirrettyä suoraan Lupapisteen arkistorajapinnasta kaikkine tarvittavine metatietoineen.
Luvanhakijan tai suunnittelijan kannalta kokemus paranee, kun tieto voidaan haluttaessa purkaa suoraan IFC-tiedostosta ja validoida automaattisesti heti, ennen kuin hakemusta on edes jätetty kuntaan. Vaikka IFC-tiedostojen käsittely ei olekaan osa avustushaun kohdetta, on se osa tulevaa kokonaisuutta.
Laajempi prosessien sujuvoittamisen kehitys ja muukin jatkokehitys jää osin projektin jälkeiseen aikakauteen, kun uudet säädösvelvoitteet ovat tuotantokäytössä lupapiste.fin käyttäjäkunnissa. Tällöin aletaan nähdä prosessin kehittämistarpeita kokemusperäisesti ja niitä aletaan kehittää pienimuotoisesti eteenpäin 2020-luvun loppupuolella. Tässä projektissa keskitytään erityisesti vähimmäisvaatimusten toteuttamiseen huomioiden parhaimmalla katsottavalla tavalla kuitenkin kaikki sujuvoittamisen edellytykset, mitkä on tässä vaiheessa tiedossa ja siten toteutettavissa. Oletettavaa on, että Ryhti-järjestelmää myös kehitetään Ryhti-hankkeen jälkeen, jolloin osa sujuvoittamisesta tapahtunee myös ns. hallinnon yhteisenä jatkokehityksenä tai ympäristöhallinnon sen mahdollistaen kunnille. Perusta uudelle tietosisällölle kuitenkin luodaan tässä hankkeessa.
Yhteyshenkilö
Joona Majurinen, Järvenpään kaupunki, joona.majurinen@jarvenpaa.fi
Lieto
Yrityskumppani: Sitowise Oy
Saatu avustus: 318 750 euroa
Liedon kaupungin ja Sitowisen välisen kumppanitestausprojektin tavoitteena on varmistaa Ryhti-rajapintojen ja tietomallien toimivuus käytännössä kunnalla käytössä olevassa Louhi-tuotteessa, sekä kuvata mitä vaikutuksia Ryhti-tietojärjestelmän käyttöönotolla on kunnan toimintaprosesseihin ja -järjestelmiin.
Liedon kaupungin ja Sitowise Oy:n kumppanitestaushankkeessa kehitetään ja testataan Sitowisen Louhi ohjelmaan rakennetun ympäristön tietojärjestelmän edellyttämät rajapinnat. Liedon kaupungin ja Sitowisen kumppanitestaushanke kohdistuu rakennustietoihin, eikä siinä testata kaavoitukseen liittyviä rajapintoja. Sitowise kehittää rajapinnat ja tarvittavat toiminnot Louheen ja Liedon kaupunki tarjoaa tätä varten tarvittavan aineiston, sekä osallistuu testaamiseen. Tässä projektissa testattavana ovat rakennuslupa-, toimenpidelupa-, purkamislupa-, ja poikkeamispäätöksiin liittyvät toiminnot ja rajapinnat.
Hankkeen lopputuloksena on tarkoitus luoda ja testata toimiva rakennetun ympäristön tietojärjestelmän ja Louhen välinen rajapinta siten, että se voidaan ottaa käyttöön Louhi-tuotteessa. Hanke hyödyttää suoraan kaikkia niitä kuntia, joilla on rakennustietojen osalta käytössään Sitowisen Louhi, sekä lisäksi välillisesti muidenkin ohjelmantoimittajien ohjelmistoja käyttävissä kunnissa.
Yhteyshenkilö
Niklas Järvi, Liedon kaupunki, niklas.jarvi@lieto.fi
Tutustu tarkemmin
Nokia
Kumppanit: Mäntsälä
Yrityskumppani: Esri Finland oy
Saatu avustus: 205 000 euroa
Hankkeessa muokataan Tiera City -järjestelmää niin, että lupa- ja rakennustietojen toimittaminen rakennetun ympäristön tietojärjestelmään (Ryhti) on lainmukaista ja mahdollisimman sujuvaa. Lisäksi kehitetään toimintatapoja, joilla asiakirjat, liitteet ja IFC-mallit saadaan siirtymään Ryhti-järjestelmään.
Testauksessa varmistetaan, että Ryhti-järjestelmään toimitettava tieto on tietomallin mukaista ja laadukasta.
Tiera City -järjestelmää käyttää yksitoista keskisuurta kuntaa, ja käyttö on laajenemassa. Testauksella varmistetaan nykyisten ja tulevien Tiera City -kuntien toimittamien rakennustietojen laatu.
Yhteyshenkilö
Lehtinen Outi, Nokian kaupunki, outi.lehtinen@nokiankaupunki.fi
Tampere
Kumppanit: Helsinki ja Sipoo
Yrityskumppani: CGI Suomi Oy
Saatu avustus: 250 000 euroa
Tampere osallistuu Ryhti-kumppanitestaukseen CGI:n kuntarekisterin rakennusvalvontaosion Ryhti-yhteensopivuuden kehittäminen -projektilla. Hankkeessa Tampereen kumppaneita ovat Helsinki ja Sipoo sekä sovelluskehittäjänä CGI Suomi Oy. CGI:n kuntarekisterin käyttäjäkuntia on yhteensä noin 200.
CGI:n kuntarekisterin rakennusvalvontaosiota kehitetään keskittyen uudisrakentamistietoon rakennus- ja rakennuslupatietojen osalta. Kahdessa eri työpaketissa valmistuu mahdollisuus tallentaa uudisrakentamistietoa tietomallimuotoisena CGI:n kuntarekisteriin sekä uudisrakentamistiedon Ryhti-integraatio.
Hankkeen tavoitteena on ottaa kehitysaskelia kohti tietomallipohjaisen rakennusvalvonnan toteutusta ja tiedon siirtoa Ryhti-järjestelmään tulevan lainsäädännön mukaisesti. Tämän hankkeen myötä ei valmistu vielä käyttöönotettavaa kykyä tuottaa tietoa Ryhti-järjestelmään, mutta nämä ensiaskeleet mahdollistavat seuraavien kehitysaskelien ottamisen kohti integraation testausta ja hallintatyökalujen kehitystä.
Yhteystiedot
Leena Litma, Tampereen kaupunki, leena.litma@tampere.fi
Turku
Kumppanit: Seinäjoki
Yrityskumppanit: Trimble Solutions Oy
Saatu avustus: 331 000 euroa
Hankkeen tarkoituksena on liittyä Ryhti-järjestelmän rajapintaan Trimblen Locus järjestelmällä. Teknisen toteutuksen jälkeen tiedonsiirtoyhteyttä on tarkoitus testata laajamittaisesti ja raportoida testauksen tuloksista sekä korjata mahdolliset ongelmat, joita testauksen yhteydessä havaitaan. Kehitys saattaa johtaa myös muutoksiin olemassa olevaan Trimble Locus -ohjelmistoon.
Rajapintaan liittymisen lisäksi hankkeen puitteissa testataan rakennetun ympäristön tietojen sisääntuontikäyttöliittymää, tiedostomuotoisen rakennusjärjestyksen latauspalvelua, rakennustietojen muutoskäyttöliittymää, ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen tallentamista järjestelmään, tiedon luovutuksen rajapintaa sekä karttapalvelua.
Hankkeen kustannukset koostuvat ensisijaisesti järjestelmien kehityksestä ja rajapintaan liittymisestä ja toissijaisesti kuntien henkilöstökustannuksista. Hanke hyödyttää laajasti Trimblen rakennusvalvontasovellusta käyttäviä kuntia ja mahdollistaa myös heille liittymisen ja tiedon siirron Ryhti-järjestelmään.
Hankkeen vetäjänä toimii Kaleva Latvala Turun rakennusvalvonnasta.
Yhteyshenkilö
Kaleva Latvala, Turun kaupunki, kaleva.latvala@turku.fi
Tutustu edelläkävijähankkeiden työhön
Ympäristöministeriö myönsi kunnille 1,5 miljoonaa euroa avustusta rakennetun ympäristön tiedonhallinnan uudistamiseen
20.6.2024
Avustusta myönnettiin seitsemälle hankkeelle.
Tutustu kumppanitestaukseen
Katso tallenne kumppanitestauksen avoimesta infotilaisuudesta, joka järjestettiin 30.5.2024.
Ryhti-infot ja muut tavat osallistua
Voit osallistua kehittämistyöhön tilaisuuksissa ja valmistuneita osioita kommentoimalla. Myös rakennetun ympäristön yhteentoimivuustyöhön osallistuminen on tapa vaikuttaa siihen, miten tieto jatkossa liikkuu.
Foorumi tietojärjestelmien kehittäjille
Yrityksille, jotka kehittävät kuntien käyttämiä tietojärjestelmiä, järjestetään säännöllisiä tapaamisia. Niissä käydään läpi kehitystyön etenemistä ja järjestelmien sujuvaa yhteistoimintaa sekä keskustellaan ratkaisuista.