Siirry sisältöön
Nostokurkia Helsingissä.

Yhteentoimivat järjestelmät helpottavat tiedonhallintaa

Alueidenkäytön ja rakentamisen tiedot kootaan vuoden 2024 alusta lähtien valtakunnalliseen rakennetun ympäristön tietojärjestelmään. Muutos keventää ja selkeyttää tiedonhallintaa: tiedot toimitetaan sovitussa muodossa yhteiseen järjestelmään, jossa ne ovat ajantasaisina ja turvallisesti kaikkien niitä tarvitsevien saatavilla.

Tiedot toimitetaan kuntien ja maakuntien järjestelmistä valtakunnalliseen järjestelmään yhteisesti sovitussa tietomallimuodossa ensisijaisesti rajapinnan kautta. Kunnat, joilla ei ole mahdollisuutta hyödyntää rajapintaa, voivat toimittaa tiedot latauskäyttöliittymän kautta. 

Kuntien käyttämien järjestelmien ja ohjelmistojen valmistajat vastaavat siitä, että heidän ohjelmansa tukevat järjestelmän vaatimaa tietomallimuotoista rakennuslupa- tai kaavatuotantoa.

Kuntarekistereihin vaikuttavien rajapintojen kuvaukset tulevat kommentoitavaksi, kun ne valmistuvat. Rakennetun ympäristön tietojärjestelmän toimivuutta ja toiminnallisuuksia tullaan testaamaan yhdessä järjestelmätoimittajien ja kuntien kanssa.

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa tietojärjestelmän vaatimuksista, rajapinnoista ja tietomalleista.

Tutustu myös