Asemakaavan seurantalomake
Asemakaavan seurantalomakkeella kerätään tietoja asemakaavan sisällöstä ja muutoksesta aiempaan kaavatilanteeseen. Uudistunut lomake avautui Ryhti-palvelussa kesäkuussa 2024.
Aiemmin käytössä ollut TYVI-lomake on poistunut käytöstä. Uusi seurantalomake on ominaisuuksiltaan aiemmin käytössä ollutta vastaava. Seurantalomake näkyy Ryhti-palvelussa vain asiointivaltuuden saaneille ja kirjautuneille käyttäjille. Palvelun käyttö on maksutonta. Syke on ottanut yhteyttä kuntiin ja neuvoo uuden palvelun käyttöönotossa.
Näin kunta hakee uuden seurantalomakkeen käyttöoikeuden
Kunta täyttää hakemuksen
Kunta täyttää Suomen ympäristökeskuksen hakemuksen (PDF) , jolla se hakee kunnalle lupaa asemakaavan seurantalomakkeen käyttöön. Hakemus tarvitsee täyttää vain kerran.
Syke myöntää luvan
Kunta saa sähköpostilla tiedon hyväksytystä hakemuksesta ja myönnetystä luvasta.
Näin käyttäjät valtuutetaan kunnassa
Haetaan valtuutusoikeus Digi- ja väestötietovirastolta
Asioinnissa hyödynnetään Suomi.fi-valtuuksia(siirryt toiseen palveluun). Ensimmäiseksi kunnan työntekijälle haetaan valtuutusoikeus, jotta hän voi myöntää valtuuden muille työntekijöille tai yritysten edustajille. Valtuutusoikeus tarvitaan asiaan asemakaavan seurantatietojen ilmoittaminen(siirryt toiseen palveluun).
Digi- ja väestötietoviraston ohje:
Lomakkeen täyttäjä valtuutetaan
Valtuutusoikeudellinen henkilö myöntää valtuuden asemakaavan seurantalomakkeen täyttämiseen kunnan työntekijälle tai yritykselle. Asemakaavoituspalveluita tuottava yritys voidaan valtuuttaa niin, että yritys voi antaa edustamisvaltuutuksen niille työntekijöilleen, jotka työssään täyttävät kunnan puolesta asemakaavan seurantalomaketietoja.
Seurantalomaketta täyttävä henkilö tarvitsee asiointivaltuudet valtuusasiassa asemakaavan seurantatietojen ilmoittaminen(siirryt toiseen palveluun).
Valtuutettu henkilö täyttää lomakkeen
Asemakaavan seurantalomake täytetään osoitteessa https://ryhti-palvelut.syke.fi/(siirryt toiseen palveluun). Seurantalomake näkyy valtuutetuille henkilöille. Kirjautuminen palveluun tapahtuu Suomi.fi-tunnistautumisella.
Digi- ja väestötietoviraston organisaatioiden asiakaspalvelu neuvoo Suomi.fi-valtuuksien käytössä.
Lomakkeen käyttöönottaneet kunnat
Listasta näet, mitkä kunnat ovat jättäneet hakemuksen ja saaneet jo luvan asemakaavan seurantalomakkeen käyttöön.
Luvitetut kunnat
A-E
Akaa
Alajärvi
Alavieska
Alavus
Asikkala
Askola
Aura
Enontekiö
Espoo
Eura
Eurajoki
F-J
Forssa
Haapajärvi
Hamina
Hankasalmi
Hanko
Harjavalta
Hartola
Hausjärvi
Heinola
Heinävesi
Helsinki
Hollola
Huittinen
Hyrynsalmi
Hyvinkää
Hämeenkyrö
Hämeenlinna
Ii
Iisalmi
Iitti
Ikaalinen
Ilmajoki
Imatra
Inari
Inkoo
Isokyrö
Janakkala
Joensuu
Jokioinen
Joroinen
Juuka
Juva
Jyväskylä
Jämijärvi
Jämsä
Järvenpää
K-M
Kaarina
Kaavi
Kajaani
Kalajoki
Kangasala
Kangasniemi
Kankaanpää
Kannus
Karstula
Karvia
Kaskinen
Kauhajoki
Kauhava
Kauniainen
Kaustinen
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kemiönsaari
Kempele
Kerava
Keuruu
Kihniö
Kirkkonummi
Kitee
Kittilä
Kiuruvesi
Kivijärvi
Kokemäki
Kokkola
Kolari
Kontiolahti
Korsnäs
Koski Tl
Kotka
Kouvola
Kristiinankaupunki
Kruunupyy
Kuhmo
Kuhmoinen
Kuopio
Kuortane
Kurikka
Kuusamo
Kärkölä
Kärsämäki
Lahti
Laihia
Laitila
Lapinjärvi
Lapinlahti
Lappeenranta
Lapua
Laukaa
Lemi
Lempäälä
Leppävirta
Lestijärvi
Lieksa
Lieto
Liperi
Lohja
Loimaa
Loppi
Loviisa
Luhanka
Luoto
Luumäki
Maalahti
Marttila
Masku
Miehikkälä
Mikkeli
Muhos
Multia
Muonio
Mustasaari
Muurame
Mäntsälä
Mänttä-Vilppula
Mäntyharju
N-S
Naantali
Nakkila
Nivala
Nokia
Nousiainen
Nurmes
Nurmijärvi
Närpiö
Orimattila
Orivesi
Oulainen
Oulu
Outokumpu
Padasjoki
Paimio
Paltamo
Parainen
Parikkala
Parkano
Pedersören kunta
Pelkosenniemi
Perho
Petäjävesi
Pieksämäki
Pielavesi
Pietarsaari
Pihtipudas
Pirkkala
Pori
Porvoo
Posio
Pudasjärvi
Pukkila
Puolanka
Puumala
Pyhtää
Pyhäjoki
Pyhäjärvi
Pyhäntä
Pälkäne
Pöytyä
Raahe
Raasepori
Raisio
Rantasalmi
Rauma
Rautavaara
Rautjärvi
Reisjärvi
Riihimäki
Ristijärvi
Rovaniemi
Ruokolahti
Rusko
Rääkkylä
Saarijärvi
Salla
Salo
Sastamala
Sauvo
Savitaipale
Savonlinna
Seinäjoki
Siikainen
Siikalatva
Siikajoki
Siilinjärvi
Simo
Sipoo
Siuntio
Sodankylä
Sonkajärvi
Soini
Somero
Sotkamo
Sulkava
Suomussalmi
Sysmä
Säkylä
T-Ö
Taipalsaari
Taivalkoski
Taivassalo
Tampere
Tohmajärvi
Toholampi
Toivakka
Tornio
Turku
Tuusniemi
Tuusula
Ulvila
Urjala
Utajärvi
Uurainen
Uusikaarlepyy
Uusikaupunki
Vaala
Vaasa
Valkeakoski
Vantaa
Varkaus
Vesilahti
Vieremä
Vihti
Viitasaari
Virrat
Vöyri
Ylitornio
Ylivieska
Ylöjärvi
Äänekoski
Miten uusi lomake vaikuttaa asemakaavoituspalveluita tuottavan yrityksen toimintaan?
Kunnan puolesta lomakkeen täyttävän yrityksen työntekijän ei tarvitse täyttää hakemusta asemakaavan seurantalomakkeen käyttöön. Yritys tarvitsee Suomi.fi-asiointivaltuudet valtuusasiassa asemakaavan seurantatietojen ilmoittaminen. Kunnan edustaja myöntää tarvittavat valtuudet yrityksen työntekijälle tai yritykselle, joka tuottaa kunnalle asemakaavoituspalveluita. Tarvittavista valtuuksista kannattaa neuvotella kunnan kanssa.
Asemakaavan seurantalomakkeen käyttö on maksutonta niin kunnille kuin yrityksille.
Tietoja selaillaan Liiteri-palvelussa
Kaikkien kuntien asemakaavan seurantalomakkeiden tietoja pystyy katselemaan elinympäristön tietopalvelu Liiterissä. Liiteri on elinympäristön tieto- ja analyysipalvelu, joka kokoaa yhteen useita rakennettua ympäristöä ja kaavoitusta koskevia paikka- ja tilastotietoja. Ryhti-palveluun tallennetut tiedot päivittyvät Liiteriin ilman viivettä.
Lomakkeilla toimitetut tiedot ovat selailtavissa Liiterin Asemakaavojen seurantalomakkeet -osassa. Liiterissä tiedoista voi laatia myös ajantasaisia yhteenvetoja, ja kunnissa voidaan seurata oman kaavoitustilanteen kehittymistä ja saada vertailun pohjaksi tietoja muista kunnista ja alueista.
Mikä on asemakaavan seurantalomake?
Kaavaprosessin aikana kaavan laatija täyttää asemakaavan seurantalomakkeelle tietoja kaavan sisällöstä ja muutoksesta aiempaan kaavatilanteeseen. Lomakkeella kerättäviä tietoja käytetään kaavoituksen vuositilastojen laatimisessa ja tutkimuskäytössä.
Lomakkeen esitettyjä kysymyksiä
Miten Suomi.fi-tunnistus toimii?
Suomi.fi-tunnistus on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen vahvan tunnistautumisen palvelu. Työntekijä käyttää tunnistautuessaan varmennekorttia, mobiilivarmennetta tai verkkopankkitunnuksia. Työntekijällä tulee olla myös kunnan myöntämä Suomi.fi-asiointivaltuus.
Jos kunnalla tai yrityksen edustajalla on käytössään organisaatio- tai toimikortti (varmennekortti), se on helpoin tapa kirjautua palveluun. Mikäli varmennekortti ei ole käytössä, kannattaa selvittää, onko organisaation puhelinliittymissä mobiilivarmenneominaisuus. Jos mobiilivarmenteen käyttö ei ole mahdollista, kirjautuminen onnistuu myös henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.
Suomi.fi-tunnistus on laajasti käytössä palveluissa, joissa käyttäjän henkilöllisyys pitää varmistaa. Tunnistuspalvelu huolehtii yksityisyyden suojasta, ja henkilötiedot kulkevat suojatussa yhteydessä.
Lue lisää Suomi.fi-tunnistuksesta(siirryt toiseen palveluun)
Miksi käytössä on Suomi.fi-tunnistus?
Suomi.fi-palvelut on valtionhallinnon yhteinen ratkaisu sähköiseen tunnistautumiseen ja toisen puolesta asiointiin. Rakennetun tietojärjestelmän toteutuksessa on edellytetty käytettävän Suomi.fi-palveluita täysimääräisesti.
Tietojärjestelmässä käsitellään myös salassa pidettäviä tietoja, mikä edellyttää vahvaa tunnistautumista (laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta 6. §). Asemakaavan seurantalomakkeen tallennus toteutetaan rakennetun ympäristön tietojärjestelmän yhteyteen, joten samat tunnistautumisen vaatimukset koskevat lomakettakin.
Kenet kunnastamme kannattaa merkitä hakemukseen yhteyshenkilöiksi?
Kunta päättää tästä itse, mutta asemakaavan seurantalomakkeen yhteyshenkilön olisi hyvä tuntea seurantalomakkeen sisältöä ja koordinoida siihen liittyviä asioita kunnassa. Käyttäjätunnuksista vastaavan henkilö olisi hyvä olla sama koko Ryhti-kontekstissa.
Kuka voi allekirjoittaa asemakaavan seurantalomakkeen hakemuksen? Miten allekirjoittaminen tulisi tehdä?
Hakemuksen voi allekirjoittaa tavalla, joka kunnalla on yleisesti käytössä. Allekirjoittajaksi voidaan valita kunnan sopivimmaksi katsoma henkilö.
Mitä tapahtui vanhoille TYVI-palvelun käyttäjätunnuksille? Tarvitaanko uuteen palveluun käyttäjätunnus ja salasana?
TYVI-käyttäjätunnukset jäivät tarpeettomiksi. Niitä ei tarvita uudessa palvelussa. Rakennetun ympäristön tietojärjestelmään kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuksen kautta.
Ensimmäiseksi kunta täyttää hakemuksen, jolla se hakee lupaa asemakaavan seurantalomakkeella tietojen ilmoittamiseen. Tämä vaihe tehdään vain kerran, kun palvelu otetaan käyttöön. Sen jälkeen kunta myöntää työntekijälle tai yrityksen edustajalle asiontivaltuuden asemakaavan seurantalomakkeen täyttämiseen. Sen jälkeen hän kirjautuu palveluun Suomi.fi-tunnistuksen kautta.
Mitä muutos tarkoittaa ELY-keskuksille?
ELY-keskukset neuvovat toiminta-alueensa kuntia, asemakaavoituspalveluita tuottavia yrityksiä ja aluearkkitehteja asemakaavan seurantalomakkeiden täyttämisessä.
Asemakaavan seurantalomakkeet ovat selattavissa Liiteri-palvelussa. ELY-keskusten näkökulmasta toimintaan ei tullut suuria muutoksia. On kuitenkin hyvä huomioida, että asemakaavan seurantalomakkeen yhteyshenkilöiden tiedot eivät ole ELY-keskusten haettavissa kuten tähän asti. Alueesi kunnat, jotka on luvitettu asemakaavan seurantalomakkeen käyttöön, voit tarkistaa tältä sivulta.
Myönteistä kehitystä on, että kuntien tallentamat seurantalomakkeet näkyvät Liiteri-palvelussa heti. Aiemmin tiedot ovat näkyneet vasta seuraavana päivänä.
Mitä tapahtui vanhalle lomakkeelle tallennetuille tiedoille, jos kaavaprosessi oli kesken uuden lomakkeen käyttöön siirryttäessä?
Ryhti-palvelussa ovat käytettävissä myös ne seurantalomakkeet, jotka on alun perin tallennettu TYVI-verkkopalvelussa tai sitä edeltäneillä Excel-muotoisilla asemakaavan seurantalomakkeilla. Myös kuntien omat alamerkinnät on siirretty Ryhti-palvelussa käytettäviksi.
Miten täytän seurantalomakkeen?
Asemakaavan seurantalomakkeen jokaisella näytöllä on yksityiskohtaiset käyttöohjeet. Kaikista hyväksytyistä asemakaavoista tulee täyttää seurantalomake, vaikka kaavasta olisi tehty valitus. Asemakaavan seurantalomakkeessa tulee olla täytettynä hyväksymistiedot, jotta lomake voidaan tallentaa täytetyksi ja tiedot tulevat mukaan vuosittain tehtävään valtakunnalliseen Kaavoituksen seurannan vuositilastoon. Ranta-asemakaavasta tulee täyttää rantatiedot ja maanalaisista kaavoista maanalaiset tiedot, jotta järjestelmä tunnistaa kaavatyypin oikein. Esimerkkikaava ohjeineen neuvoo lomakkeen täyttämisen perusasiat. Huom. kuva on poistuneesta TYVI-lomakkeesta joten se ei täysin vastaa uutta Ryhti-tallennuslomaketta.
ELY-keskukset opastavat kuntia asemakaavan seurantalomakkkeen täyttämisessä. Sykestä seurantalomaketta koskevissa sisällöllisissä kysymyksissä neuvoo alu-tuki (alu_tuki@syke.fi).
Jos asemakaava-aluetta kumotaan, miten lomake täytetään?
Kumottavan kaava-alueen numerotiedot huomioidaan lomakkeella negatiivisina. Mikäli kyseessä on pelkästään kumoava kaavaprosessi, annetaan luvut negatiivisina. Jos samassa kaavaprosessissa sekä osoitetaan aluevarauksia että poistetaan kaava-aluetta toisaalta, lasketaan lisäykset plussina ja vähennykset miinuksina. Näin säilyy logiikka lomakkeen sisällä ja vuosittaisissa tilastoyhteenvedoissa.
Perustiedoissa kaava-alueen pinta-alaksi merkitään kaavalla osoitettavan ja kumottavan pinta-alan erotus. Samoin kaavan aluevaraukset kirjataan negatiivisina kumottavalla kaava-alueella ja ne tallennetaan negatiivisina myös muutos-sarakkeisiin, joihin lisäksi lasketaan mukaan jäävän kaava-alueen lisäys/vähennys verrattuna samalla alueella olevaan edelliseen kaavan tilanteeseen. Näin aluevarauksista ja niiden muutoksista laskettavat summat saadaan täsmäämään perustietoihin syötettävien kaavan pinta-alojen kanssa: esim. aluevarausten muutokset yhteensä on sama luku kuin uusi kaavan pinta-ala. Esimerkkikuvat kumottavan asemakaava-alueen täyttämisestä lomakkeelle, huom. kuvat ovat poistuneesta TYVI-lomakkeesta joten ne eivät täysin vastaa uutta Ryhti-tallennuslomaketta.
ELY-keskukset opastavat kuntia asemakaavan seurantalomakkkeen täyttämisessä. Sykestä seurantalomaketta koskevissa sisällöllisissä kysymyksissä neuvoo alu-tuki (alu_tuki@syke.fi).
Ajankohtaista
Ryhti-kumppanitestaus vie Jämsän kohti kaavoituksen tulevaisuutta
Uutinen 31.1.2025
Ryhti-järjestelmän vaikutukset näkyvät Maanmittauslaitoksella
Uutinen 3.2.2025
Kuntayhteistyöryhmä tukee Ryhti-järjestelmän kehitystä ja ylläpitoa
Uutinen 18.11.2024
Ota yhteyttä
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmän asiakastuki
Alueidenkäytön tietojärjestelmien neuvonta
Neuvonta Suomi.fi-valtuuskysymyksissä DVV
Arkisin klo 9.00–15.00