Siirry sisältöön

Ympäristöministeriö on myöntänyt 2,7 miljoonaa euroa, jolla kaavoituksen ja rakentamisen luvituksen tiedonhallintaa kehitetään uudistuvan lainsäädännön mukaiseksi. Avustuksella tuetaan rakennetun ympäristön tietojärjestelmän kumppanitestausta ja käyttöönottoa. Ensimmäisessä vaiheessa avustusta saa kymmenen kuntaa ja yksi maakuntaliitto.

Vuonna 2024 avautuvaa rakennetun ympäristön tietojärjestelmää tehdään paraikaa Suomen ympäristökeskuksen johdolla. Kumppanitestauksen tavoitteena on varmistaa, että rakennetun ympäristön tietojärjestelmä toimii käyttäjille kuten pitää. Testauksessa varmistetaan, että järjestelmät toimivat sujuvasti osana rakennetun ympäristön prosesseja muun muassa rakennusvalvonnassa ja kaavoituksessa.

Avustusta saavat kunnat ja -maakunnat tekevät yhdessä tietojärjestelmätoimittajiensa kanssa tarvittavat muutokset omiin ohjelmistoihin ja järjestelmiin. He testaavat valtakunnallisen rakennetun ympäristön tietojärjestelmän teknisiä ratkaisuja ja antavat niistä palautetta. Erityisesti kokeillaan, miten kuntien ja maakuntien liittojen käyttämistä järjestelmistä luodaan toimivia yhteyksiä ja ladataan tietoja valtakunnalliseen tietojärjestelmään. Testattavia yhteyksiä on sekä rakentamista että kaavoitusta koskevissa toiminnoissa.

Tämä on ote uutisesta, joka on julkaistu ympäristöministeriön ym.fi-verkkopalvelussa 6.10.2023.