Aluetiedettä opiskeleva Mariela Krokfors vietti kesän harjoittelussa Suomen ympäristökeskuksessa (Syke). Ryhti-järjestelmän kanssa työskentelemään hän siirtyi suoraan Meksikon vaihto-opinnoista, ja samalla otti omien sanojensa mukaan avartavan digiloikan tuntemattomaan. Artikkelissa Mariela kertoo enemmän kokemuksistaan.
Millaisia töitä teit harjoittelusi aikana?
Harjoitteluni sisältö oli ihailtavan monipuolinen. Työskentelin Syken digipalvelut-yksikössä tiimissä, joka kehittää rakennetun ympäristön tietojärjestelmää (Ryhti). Järjestelmän kehittämisessä keskityin erityisesti testaukseen.
Vastuullani oli myös päivitetyn VOOKA-aineiston kerääminen Pohjois- ja Etelä-Savon kunnilta ja paikkatietoaineiston tuottaminen saadusta materiaalista. Lisäksi tuotin ja täydensin erinäisiä dokumentteja ja osallistuin viestintään sekä asiakastukeen.
Millainen on taustasi ja mitä opiskelet?
Taustaltani olen hallintotieteiden opiskelija Vaasan yliopistosta, pääaineenani aluetiede. Minulla on myös AMK-tutkinto sosiaali- ja terveysalalta, mikä kuvastaa uteliaisuuttani ihmisen hyvinvointia kohtaan sekä luonnon että rakennetun ympäristön kontekstissa.
Haluan osaltani olla vaikuttamassa kestävän yhteiskunnan kehitykseen. Digitalisaation tuomat mahdollisuudet ovat toinen mielenkiinnon kohteeni, ja sen parissa sainkin harjoittelussa toimia.
Mainitsit Ryhti-hankkeen ja VOOKA-aineiston. Mistä niissä on kyse?
Rakennettua ympäristöä koskeva keskeinen tieto on tällä hetkellä hajallaan ja vaikeasti hyödynnettävissä. Lisäksi järjestelmien heikko yhteentoimivuus hankaloittaa tiedon siirtymistä eri toimijoiden välillä.
Ryhti-hankkeessa kootaan rakentamisen ja alueidenkäytön tiedot koko Suomesta yhtenäiseen muotoon Ryhti-järjestelmään. Tämä keventää tiedonhallintaa, parantaa tiedon saatavuutta ja sujuvoittaa siten kestävän elinympäristön suunnittelua ja päätöksentekoa.
VOOKA-hankkeen tavoitteena on saada Suomessa voimassa olevien yleis- ja asemakaavojen kaavarajat valtakunnalliseen yhteentoimivaan tietomallimuotoon, minkä jälkeen aineisto siirretään Ryhti-järjestelmään. Lopputuloksena on kattava kaavojen vektorimuotoinen hakemistokartta, jota hyödynnetään rajapintojen ja karttapalvelun kautta tulevaisuudessa.
Koen hankkeen merkittäväksi tulevaisuuden työntekoanikin ajatellen. On mahtavaa saada rakennetun ympäristön tiedolle yhteinen koti, josta ajantasainen tieto on helposti ja oikea-aikaisesti löydettävissä.
Miksi hait harjoitteluun juuri Suomen ympäristökeskukseen?
Syke on potentiaalinen tulevaisuuden työnantajani. Organisaation arvot puhuttelevat omaa arvopohjaani. Koen tekemäni työn merkitykselliseksi ja tutkittuun tietoon painottuvan työskentelyn mielekkääksi. Sykessä tunnustetaan ympäristön merkitys ihmisen hyvinvoinnille, mikä oli kandidaatin työni kantava teema.
Syken tavoitteena on yhteiskunnan kestävyysmurros. Se vastaa myös tutkintoni tarkoitusta: ovathan aluetieteilijät kestävyysmurroksen johtavia asiantuntijoita. Harjoittelu tuntui myös luonnolliselta jatkumolta kesän 2023 harjoittelulleni, jolloin pääsin ELY-keskuksessa osalliseksi VOOKA-hankkeen jälkipuintiin. Silloinen ohjaajani suositteli työskentelemään myös Ryhti-hankkeen parissa. Tulen varmasti työskentelemään Ryhti-järjestelmää hyödyntäen tulevaisuudessa, joten halusinkin päästä tutustumaan siihen jo kehitysvaiheessa.
Liittyikö harjoitteluun uuden oppimista tai jotain haastavaa?
Sain mahdollisuuden oppia sekä uutta että syventää ja palauttaa mieleeni jo opittuja taitoja. Testaus ja kaikki siihen liittyvät toiminnot, kuten esimerkiksi ohjelmistossa havaittujen häiriöiden ilmoittaminen Azure Devops -ohjelmistokehitystyökalua käyttäen, oli minulle täysin uutta.
Harjoittelussa oli myös mahdollista syventää kaavoitusprosessiin, viestintään, QGIS-ohjelmaan ja projektinhallintaan liittyviä taitojani. Muistin tiimityöskentelyn sekä selkeän viestinnän tärkeyden. Tehtäväni sovitettiin osaamisprofiilini mukaiseksi, sallien kuitenkin sopivasti haasteita sekä mahdollistaen uuden oppimisen. Suurimmaksi haasteeksi koin harjoitteluni sijoittumisen lomajaksolle, mikä vaikutti ohjaukseen.
Minkä pariin suuntaat seuraavaksi?
Harjoittelun jälkeen suuntaan katseeni kohti maisteriopintoja Tampereen yliopistossa. Aion myös tutustua uuteen kotikaupunkiini.
Kenelle suosittelisit Sykeä harjoittelupaikkana?
Syken slogan ”teemme tiedolla toivoa” voisi mielestäni vihjata sellaisia henkilöitä hakeutumaan Sykeen, joilla on tulevaisuudenuskoa ja halua olla mukana vastaamassa globaaleihinkin haasteisiin tutkitun tiedon avulla. Toivo ylläpitää luottamusta siihen, että ongelmiin on olemassa ratkaisuja.