Gällande planer till datasystemet för den byggda miljön
Inom VOOKA-projektet avgörs hur gällande planer ska överföras till datasystemet för den byggda miljön. Det viktigaste målet är att skapa en riksomfattande vektorformad registerkarta över planerna, det vill säga en karta där man hittar det ursprungliga planmaterialet.
Förkortningen VOOKA kommer från finskans ”voimassa olevat kaavat rakennetun ympäristön tietojärjestelmään”: gällande planer till datasystemet för den byggda miljön. Finlands miljöcentral ansvarar för projektet som finansieras av miljöministeriet.
Planområdesgränser exporteras till ett nationellt format
Projektet fokuserar på gällande detalj- och generalplaner. I arbetet ingår också stranddetaljplaner och strandgeneralplaner.
Planerna ges individualiserande identifierare till vilka den viktigaste bakgrundsinformationen bifogas. De yttre gränserna för varje planområde utreds och omvandlas till ett gemensamt avtalat, nationellt datamodellformat. På så sätt kan plangränserna för olika områden sammanslås i samma register.
Arbetet täcker inte hela datainnehållet planerna, som är omfattande, men de viktigaste plandokumenten, det vill säga plankartan och planbestämmelserna samt planbeskrivningen, länkas till områdesavgränsningen.
Till slut överförs materialet till datasystemet för den byggda miljön, varifrån uppgifterna i framtiden kan användas via en karttjänst och gränssnitt.
Slutresultatet är ett register med vars hjälp man hittar de ursprungliga planerna.
Tidtabell
VOOKA-projektet inleds med ett pilotprojekt i södra Savolax
Juni 2022
Pilotprojektet slutfört
Februari 2023
Projektet inleds i Norra Savolax
Juni 2023
Pilotprojektet slutfört i Norra Savolax
Januari 2024
Arbetet kommer gradvis att utvidgas till andra områden
År 2024-2028
Planinformationen från hela Finland är tillgängliga i datasystemet
År 2029
Pilotprojektet i kommunerna i Södra Savolax föregick arbetet på riksnivå
VOOKA-projektet inleddes med ett pilotprojekt som blev klart i februari 2023. I pilotprojektet testades hur den ovan beskrivna hanteringen av planinformation fungerar i praktiken. Under pilotprojektet identifierades god praxis, utvecklades automatiska metoder för behandling av materialet och identifierades också problem i anslutning till materialet.
Nästa steg i arbetet kommer att utvidgas till Norra Savolax, där arbetet inleddes i juni 2023. Delen i Norra Savolax kommer att utföras av samma konsulter och kommer att slutföras i januari 2024.
VOOKA är en del av Ryhti-projektet och utvecklingen av datasystemet för den byggda miljön
Projektet koordineras av Finlands miljöcentral (Syke) och projektledare Kaarina Vartiainen. Digitaliseringen av plandata anskaffas som konsultarbete. Projektfinansiering ansöks hos miljöministeriet.
Projektets viktigaste intressentgrupp är de kommuner som ansvarar för planläggningen och med vilka materialets kvalitet och täckning säkerställs i samarbete. Andra intressentgrupper är Kommunförbundet samt statliga aktörer och ämbetsverk som är intresserade av projektet, såsom miljöministeriet, Lantmäteriverket och NTM-centralerna.
VOOKA-projektet är kopplat till miljöministeriets och Sykes Ryhti-projekt. Projektet reformerar hanteringen, behandlingen och utnyttjandet av information om den byggda miljön. Datasystemet för den byggda miljön genomförs som en del av Ryhti-projektet. I datasystemet samlas information om områdesanvändning och byggnader i ett interoperabelt format.
Målet är att planinformationen från hela Finland ska vara tillgängliga i datasystemet för den byggda miljön i början av 2029.