Siirry sisältöön

Suomen rakennus- ja huoneistorekisteri on onnistuneesti kopioitu rakennetun ympäristön tietojärjestelmään (Ryhti). Tiedot ovat nyt uuden tietojärjestelmän vaatimassa yhtenäisessä muodossa. Kopiointi eli alkulataus oli teknisesti vaativa ponnistus, joka saatiin toteutettua hyvässä yhteistyössä Digi- ja väestötietoviraston (DVV) kanssa.

DVV ylläpitää rakennus- ja huoneistotietoja tällä hetkellä väestötietojärjestelmässä. Rekisteri sisältää tietoja muun muassa rakennusten käytöstä, sijainnista ja varusteista. Vastuu tietojen ylläpidosta siirtyy Suomen ympäristökeskukselle. Viimeistään vuodesta 2028 lähtien kunnat ja kaupungit toimittavat rakentamislupaprosessin yhteydessä syntyvät tiedot rakennetun ympäristön tietojärjestelmään.

Järjestelmän kehittäjät valmistautuvat parhaillaan vastaanottamaan rakennustietoja kunnilta ja välittämään niitä eteenpäin. Siirtymäjakson ajan tietoja ylläpidetään sekä väestötietojärjestelmässä että Ryhti-järjestelmässä, mutta tiedot päivittyvät järjestelmien välillä automaattisesti.

”Seuraavaksi otamme käyttöön väestötietojärjestelmän muutostietopalvelun. Sen avulla rakennetun ympäristön tietojärjestelmään päivittyvät tuoreimmat tiedot, jotka vielä toistaiseksi toimitetaan kunnista väestötietojärjestelmään.”, kertoo kehitystyötä ohjaava projektipäällikkö Teemu Pekkanen.

Kunnat ja Verohallinto osallistuvat testauksiin

Myös rajapinnat, joiden kautta tietoja jatkossa tallennetaan Ryhti-järjestelmään, ovat valmistuneet. Seuraavaksi niitä testataan yhteistyössä kuntien kanssa. ”Testauksesta saatava palaute auttaa rajapintojen viimeistelyssä. Todelliseen tuotantokäyttöön rajapinnat otetaan aikaisintaan syksyllä.”, taustoittaa Pekkanen.

Ensimmäisenä testaamassa ovat Turku ja Seinäjoki sekä Lieto. Kuntien hankkeissa kehitetään rakennusluvituksen tietojen tuottamista kansallisessa, yhtenäisessä muodossa sekä testataan tietojen toimittamista rakennetun ympäristön tietojärjestelmään.

Todelliseen tuotantokäyttöön rajapinnat otetaan aikaisintaan syksyllä.

Ensimmäinen Ryhti-järjestelmän tietopalvelu on rakennustietojen muutostietopalvelu, joka tarjoaa valtakunnalliset rakennustiedot viranomaisasiakkaille. Myös muutostietopalvelun tulevat asiakkaat testaavat toteutuksia. Yksi ensimmäisistä aktiivisista testaajista on Verohallinto, joka testaa maaliskuusta lähtien, miten kiinteistöverotusta varten saadaan tarvittavat tiedot rakennuksista. Todelliseen käyttöön Verohallinto pyrkii ottamaan muutostietopalvelun marraskuusta lähtien.

Muutkin rakennetun ympäristön tietojärjestelmän palvelut valmistuvat vuoden 2024 aikana. Kansalaisella näkyvin osuus, karttapalvelu, avautuu käyttöön syksyllä.

Huhtikuussa luvassa ajankohtaista tietoa kuntien työntekijöille

Suomen ympäristökeskus ja Digi- ja väestötietovirasto järjestävät rakennustietojen ylläpidosta infotilaisuuden 9.4.2024. Tilaisuudessa on suunnattu kuntien rakennusvalvontojen edustajille, ja sen aikana kuullaan tarkemmin siirtymään liittyvästä aikataulusta. Luvassa on myös käytännön vinkkejä siihen, miten kunnissa ja kaupungeissa voidaan valmistautua muutokseen.

Infotilaisuus rakennustietojen ylläpidosta

9.4. klo 14.00-15.30
Tilaisuus järjestetään verkossa Teamsin välityksellä