Rakennetun ympäristön digitalisaatio on tärkeä osa tulevaisuuden kuntia, korostaa VTT:n Tuija Pakkanen. Hän puhuu aiheesta tulevassa Rakennetun ympäristön digipäivässä tiistaina 12.12. Haastattelimme Pakkasta jo ennakkoon.
Rakennetun ympäristön digipäivässä 12.12. VTT:n kestävän rakennetun ympäristön tutkimuksen vetäjä Tuija Pakkanen puhuu siitä, onko digitalisaatio rakennetun ympäristön alalla valmis vai löytyykö siitä vielä tutkittavaa. Hän mainitsee rakentamislain uudistuksen, joka on pitkän prosessin jälkeen siirtynyt uuteen vaiheeseen. Esimerkiksi rakennuslupatietojen sähköiseen käsittelyyn liittyvät sekä muut digitaaliset pykälät ovat merkittäviä tiedonhallinnan näkökulmasta.
Pakkanen korostaa, että vaikka paljon on jo tehty, on yhä paljon tutkittavaa ja kehitettävää. Tulevaisuuden tutkimusaiheena on esimerkiksi rakennusten ja kortteleiden digitaalisten kaksosten eli ”digikaksosten” luominen. Digikaksonen on fyysisestä ympäristöstä tehty digitaalinen malli, joka voi kommunikoida käyttäjien ja erilaisten prosessien kanssa. Tulevaisuudessa käyttäjät voivat siis saada reaaliajassa tarvitsemiaan tietoja digitaalisesta kaksosesta. Toisaalta digitaalinen kaksonen voi saada tietoa reaalimaailmasta sensoreista, liikennemääristä tai käyttäjiltä. Myös rakennukset voivat näin keskustella keskenään ja toimia osin autonomisesti.
Pakkanen nostaa esiin myös teknologiafirmat, kuten Google ja Nvidia, jotka ovat jo kehittämässä omia menetelmiään laatia digikaksosia ja itse digikaksoskantaa kaupungeista ja jopa koko maailmasta.
”Jos emme ole tietoisia tai pyri olemaan mukana näiden teknologiayritysten kehityksessä, miten digitalisaatiota hyödynnetään, pelaamme itsemme ulos ennen kuin kehitys on edes kunnolla lähtenyt liikkeelle. Suomen ja suomalaisten yritysten on syytä ottaa aiempaa aktiivisempi rooli tiedon jakamisen pelisäännöistä ja muun muassa tietosuojasta ja -turvasta, mutta myös niitä mahdollistavien teknologioiden kehittämisestä”, Pakkanen korostaa.
Suomi näyttää mallia digitalisaation järjestämisessä
Digitaalisen muutoksen keskiössä on myös Ryhti-hanke, jossa kerätään rakennetun ympäristön tietomallimuotoisia tietoja yhteen valtakunnalliseen tietojärjestelmään.
”Hanke edesauttaa digikaksosten syntymistä ja mahdollistaa sen, että Suomi voi näyttää muulle maailmalle, miten digitalisaatio voitaisiin valtakunnallisesti järjestää. Vaikka digitalisaation näkökulmasta olemme vielä kaukana tavoitteista, pidän tärkeänä, että olemme ottaneet ensiaskeleet”, Pakkanen sanoo.
”Työ ei ole valmis, kun Ryhti-hanke päättyy vuoden 2024 lopussa. Sen jälkeen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä kehittyy vielä paljon ja toivottavasti mahdollisimman ketterästi. Vaikka muutos on haastava, näistä ensiaskeleistakin pitää olla ylpeä”, hän jatkaa.
Digipäivä tarjoaa monipuolisen kattauksen puheenvuoroja digimuutoksesta. Pakkanen odottaa päivältä näkemyksiä sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta ja että osallistujat ottavat kantaa digimurrokseen. Lopulta, rakennetun ympäristön digitalisaatio on tärkeä osa tulevaisuuden kuntien kehitystä, ja se ei saa olla vain teknologiayritysten käsissä. Julkishallinnolla on merkittävä rooli sen ohjaamisessa, jotta kehitys on reilua ja se palvelee kaikkia kansalaisia.
”On tärkeää, että meillä on sekä yksityisen että julkisen sektorin toimijoita mukana keskustelussa ja kehitystyössä. Digipäivä tarjoaa tähän loistavan foorumin”, Pakkanen toteaa.
Digimuutos ja kestävyysmuutos – kaksi toisiaan tukevaa kehitystä
Tuija Pakkanen korostaa myös digimuutoksen ja kestävyysmuutoksen yhteyttä. Hän toivoo, että tulevaisuudessa kiinnitetään yhä enemmän huomiota siihen, miten nämä kaksi kehitystä voivat tukea toisiaan.
Näiden muutosten yhdistäminen voisi mahdollistaa esimerkiksi sellaisen rakennetun ympäristön, joka on paitsi älykäs ja tehokas, myös kestävä ja elinvoimainen. Tällainen ympäristö voisi tukea sekä ihmisten hyvinvointia että ympäristön terveyttä.
”Meidän pitäisi olla todella tyytyväisiä siitä, että olemme saaneet digitaalisia tietovirtoja koskevat pykälät läpi ja että olemme osallisina tässä merkittävässä muutoksessa. Tämä on vasta alkua, ja paljon työtä on vielä edessä”, Pakkanen sanoo.
Vaikka työ on kesken ja tavoitteet voivat tuntua uuvuttavan kaukaisilta, Pakkanen näkee, että on tärkeää jatkaa eteenpäin ja pysyä teknologiayritysten kanssa samalla tasolla.
”Rakennetun ympäristön digitalisaation edistyminen on välttämätöntä, ja on tärkeää, että olemme mukana ohjaamassa sitä.”