Siirry sisältöön

RAVA3Pro-hanke kehittää ja tehostaa kuntien rakennusvalvonnan lupaprosesseja automatisoimalla manuaalista työtä. Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Aarno Alanko pohtii myös tulevaisuutta, esimerkiksi tekoälyn mahdollista käyttöä kaupunkikuvan tarkastelussa.

Helsingin kaupungin johtama RAVA3Pro-hanke on ollut käynnissä syyskuusta 2021. Hankkeen tavoitteena on kehittää edelleen kuntien rakennusvalvonnan sähköisiä lupaprosesseja ja prosessien automatisointia. Hankkeen avulla pyritään vähentämään rakennusvalvojien manuaalista työtä, niin että he voivat keskittyä valvonnassa olennaisiin, harkintaa vaativiin työvaiheisiin.

”Pyrimme tehostamaan ja tarkentamaan rakennusvalvonnan työtä prosessia automatisoimalla”, kertoo hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Aarno Alanko. Alanko työskentelee yksinkönpäällikkönä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalla rakennusvalvonnassa.

Hankkeessa tehdään vakiointityö tietomallin rakentamiseksi, jotta perustietojen järjestelmäsiirrot saadaan automatisoitua. Lisäksi luodaan tarkastussäännöstöjä, joiden avulla selkeät, numeraalisten säädöstöjen pohjalta tehtävät tarkastukset saadaan määritellyissä käyttötapauksissa automatisoitua. Käytännössä säännöissä yksinkertaisesti määritellään, mitä ”koneen” tulee tarkastaa. Vaikka hankkeessa ei vielä hyödynnetä tekoälyä, on se ollut puheenaiheena.

”On ollut puhetta pitkän aikavälin visiona, voisiko keinoäly oppia esimerkiksi kaupunkikuvallista tarkastelua. Se siis voisi arvioida millainen rakennus sopisi mihinkin sijaintiin. Poikkeamia toki on aina, mutta voisiko tekoäly oppia esimerkiksi estetiikkaa”, Alanko pohtii.

Tämä on tiivistelmä uutisesta, joka on julkaistu ympäristöministeriön ym.fi-palvelussa 17.4.2023.