Gå till innehållet

Ryhti-systemet har återigen nått en ny milstolpe: nu testas redan tjänsterna för utlämnande av uppgifter. Bland de första testarna finns bland annat skattemyndigheten. Här är de senaste nyheterna från utvecklingsteamet.

Till vänster Ubigus huvudplanerare Janne Heikkilä, i mitten Ubigus digidirektör Marko Kauppi och till höger Solitas användargränssnittsdesigner Tomi Hämäläinen. Bilder: Ubigu och Solita.
Till vänster Ubigus huvudplanerare Janne Heikkilä, i mitten Ubigus digidirektör Marko Kauppi och till höger Solitas användargränssnittsdesigner Tomi Hämäläinen. Bilder: Ubigu och Solita.

Gränssnitten för utlämnande av uppgifter om byggnader och lägenheter är bland de första tjänster som tas i bruk i datasystemet för den byggda miljön (Ryhti) och där händer det mycket just nu.

”Det börjar småningom flöda ut information ur systemet, och i takt med det ökar naturligtvis också antalet intresserade parter”, säger Janne Heikkilä från Ubigu.

Heikkilä är huvudplanerare i det team som ansvarar för det tekniska genomförandet av datasystemet. Förutom Ubigu är också Solita och Sitowise med i teamet. Teamets arbete styrs av Finlands miljöcentral.

”Tjänsterna för utlämnande av uppgifter består i praktiken av tre helheter, genom vilka både plan- och byggnadsinformation överlämnas. Dessutom byggs en karttjänst för att visa informationen”, säger Marko Kauppi, som är digidirektör vid Ubigu och som deltar i implementeringen av systemet som berör planläggning. ”Den första helheten är standardiserade gränssnitt för geografisk information för kunder. Den andra utgörs av REST-gränssnitt , som medger mer omfattande informationsförfrågningar. Denna del är endast avsedd för myndigheter som har behövliga dataanvändningstillstånd.”

Utöver de ovan nämnda är den tredje helheten en ändringsdatatjänst med hjälp av vilken man kan hålla sina egna uppgifter uppdaterade och via ändringsdataflödet lätt få uppdateringar i takt med att nya uppgifter kommer in.

”Helheterna har utvecklats parallellt, och vid behov har man prioriterat olika testpartners, såsom Skatteförvaltningens, särskilda behov. Nästa utvecklingsperiod, det vill säga sprinten, går ut på att skapa ett kartgränssnitt och att slipa standarderna och gränssnitten i anslutning till det”, säger Kauppi.

Datasäkerheten är viktig – utvalt datainnehåll kommer man åt endast via autentisering

Datasäkerheten har beaktats noggrant i genomförandet av tjänsterna för utlämnande av uppgifter, och planbestämmelserna har noggrant gåtts igenom för detta ändamål. Grundtanken är att en del av tjänsterna ska vara öppna och att de närmast tillhandahåller sådan information som redan nu är öppet tillgänglig. Närmare datainnehåll kan nås endast genom autentisering.

”Den öppna offentliga informationen tillhandahålls via en molntjänst till alla. Endast myndigheter kan komma åt icke-offentlig information utifrån roll, och också den informationen är delvis förgrovad, det vill säga delar av den har utelämnats”, säger Kauppi.

”Skattemyndigheten har egna testmiljöer i ändringsdatatjänsterna och när det gäller den geografiska informationen fungerar Ryhti-gruppen som försökskanin för REST-förfrågningarna, och vi får mycket värdefull respons av dem”, säger Heikkilä.

Planeringen av hela verksamhetsmiljön har varit en komplicerad process där nyckelordet har varit iterativitet.

”Till exempel vid planeringen av användargränssnittet finns det i allmänhet ett stort antal gränssnittsvyer, och när saker ändras finns det alltid mycket att göra. Teamets kommentarer i de olika skedena har utvecklat användargränssnittet i en bättre riktning. Från användarens perspektiv syns detta arbete som en mer lättanvänd karttjänst. Och det är ju syftet med arbetet”, säger Tomi Hämäläinen, som är användargränssnittsdesigner på plansidan vid Solita.

Nu väntar man på respons om testmiljöerna. Partnerna har en viktig roll i finslipningen.

”Kundförståelsen börjar byggas upp på allvar först när produkten har varit i bruk en viss tid. I takt med att vi får fler användare och mer respons, också om vardagliga situationer, får vi mer erfarenhet. De trender som upptäcks kan då tas upp på agendan och ses över igen”, säger Hämäläinen.

En stor insats på riksnivå

Genomförandet och specifikationerna är alltid också en dialog med kommunsektorn och lagstiftningen.

”Vårt arbete påverkas till exempel av miljöministeriets Katja-projekt, där en förordning om informationsmodellbaserad planläggning i samband med framläggandet av planen bereds. Projektet är på slutrakan av lagberedningsprocesserna. Katja-förordningen medför ändringar i de befintliga valideringsreglerna och kräver implementering av nya valideringsregler”, säger Kauppi.

Teamet konstaterar dock att allt har gått bra och enligt planerna. Det välgjorda inledande arbetet har lett långt, och projektteamet har varit ovanligt bra.

”På leverantörssidan har vi haft en intressant och mycket välfungerande grupp på tre företag. Många aktörer deltar, men hela projektet har gått riktigt smidigt”, säger Heikkilä.

Det är bra att komma ihåg att systemet också har beräknats medföra ekonomiska fördelar.

”När kommunerna lämnar planinformationen till ett enda ställe, och när den också kan fås från ett enda ställe, innebär det också betydande ekonomisk nytta”, säger Kauppi.

Läs mer om utvecklingen av Ryhti-systemet