Testaren av Datasystemet för den byggda miljön (Ryhti) Seija Jernfors och utvecklaren av användargränssnittet Ossi Tammi är nyckelpersoner i testningen och utvecklingen av Ryhti-systemet. Under den senaste tiden har de särskilt fokuserat på lagringstjänsten för planuppgifter och utvecklingen av karttjänsten.
Seija Jernfors arbetar vid Finlands miljöcentral (Finlands miljöcentral) som testare av gränssnitt och användargränssnitt i anslutning till planläggningen. I sitt arbete utför hon bland annat tester av gränssnitt.
”När jag testar tänker jag på vilka planuppgifter som borde föras in i Ryhti-systemet i olika planskeden om jag var en planläggare i kommunen. Min tidigare arbetserfarenhet som teknisk expert vid Esbo generalplaneenhet har varit värdefullt i mitt nuvarande arbete och hjälper till med testningen. Jag kan också beakta undantagsfall i planprocesserna och se hur systemet fungerar i dessa situationer”, berättar Jernfors.
”Jag minns hur det var avgörande att använda ”rätt” geodata när jag gjorde geografiska dataanalyser och -material i Esbo. Då märkte jag hur viktigt det är att snabbt hitta fungerande och tillförlitlig information från olika källor. Ryhti-systemet kommer därför att underlätta planläggarnas arbete”, berättar hon.
En inblick i en testares arbetsdag
Jernfors arbetsdagar börjar med att hon granskar meddelanden och deltar i veckomöten där man prioriterar de saker som ska testas.
”Under mötena går vi igenom vad som ska testas och när, samt vilka störningar och brister som har upptäckts. Vi funderar också på vilka egenskaper vi strävar efter att färdigställa och testa så att de eventuellt kan publiceras i produktionen. Vi pratar om sprintar, det vill säga utvecklingsperioder. Under mötena upprätthåller vi bland annat en lista över nya funktioner som kommer att inkluderas i nästa systemversion”, beskriver hon.
I Jernfors arbete ingår i väsentlig grad av godkännandetestning där man säkerställer att en programvara uppfyller användarens krav och fungerar som planerat innan den tas i bruk.
”Processen börjar i utvecklingsmiljön inom Finlands miljöcentral, där utvecklare och andra experter utvecklar och testar nya funktioner. Därefter överförs funktionerna till testmiljön, där partnertestare från kommunerna deltar. Slutligen förs funktionerna till produktion,’ beskriver Jernfors. Hon nämner att det alltid uppstår överraskningar, även på produktionssidan.
”Till exempel, när blanketten för uppföljning av detaljplanen togs i bruk fick vi snabbt respons från kommunkunderna om fel som vi inte hade upptäckt under testningen. Som tur var kunde Ossi Tammi och hans partner från mjukvarusidan hitta orsaken till felmeddelandena och lösa problemen.
Den nya blankettvyn gör hanteringen av planläggningsuppgifter smidigare
Ossi Tammi från geodatabolaget Ubigu Oy har arbetat som utvecklare av användargränssnittet i utvecklingen av Ryhti-systemet. Han berättar att lagringstjänsten för planuppgifter blev mångsidigare i september.
”Vi har publicerat en blankettvy i testmiljön där användaren kan anteckna administrativa uppgifter i anslutning till ett planärende samt olika faser av en plan. Tidigare importerades alla uppgifter om ett planärende till användargränssnittet som en enda JSON-fil, men numera kan uppgifterna hanteras direkt i användargränssnittet. Blanketten gör det också möjligt att hantera bilagor, såsom planer för deltagande och bedömning. På blanketten kan man också spara planens områdesavgränsning och planens objekt, varvid deras geometrier visas på kartan. Hanteringen av en plan är nu betydligt smidigare direkt i användargränssnittet”, betonar han.
Utvecklingen av kart- och gränssnittstjänsterna framskrider och blir klara i slutet av året
Under resten av året fokuserar utvecklingsteamet på tjänster som de som utnyttjar informationen kommer att använda. Först säkerställer man att de gränssnittstjänster som myndigheterna använder fungerar.
Även karttjänsten, via vilken vem som helst kan granska uppgifter, blir klar i slutet av år 2024. Där kan man till en början granska byggnadsuppgifter samt VOOKA-materialet som producerats i Savolax och som innehåller gällande planer från kommunerna. Utvecklingen av tjänsten har framskridit väl och dess basfunktioner är redan välutvecklade.
Vi håller just nu på att implementera en sökfunktion som gör det möjligt att söka information baserat på till exempel plats, administrativt område eller plan- och fastighetsbeteckningar. Sökresultaten syns direkt på kartan”, berättar Tammi. Hen beskriver tjänsten som visuellt förenklad och lättillgänglig.
Testningen avslöjar buggarna och säkerställer programmeringens kvalitet
Tammi betonar att det är viktigt att hitta och korrigera buggar i ett riksomfattande datasystem som Ryhti. Målet med testningen och utvecklingsarbetet är alltid att förbättra systemets användarvänlighet och funktionalitet.
”I programutvecklingen fastställer produktägaren vad som ska utvecklas och programutvecklarna genomför och testar funktionerna. Ofta blir utvecklare blinda för sitt eget arbete. Därför är det viktigt att ha personer som Seija som testar med nya ögon”, säger han.”