Gå till innehållet

Seinäjoki stad har tagit en aktiv roll i utvecklingen av datasystemet för den byggda miljön (Ryhti). Tillsammans med miljöministeriet, Finlands miljöcentral och andra kommuner strävar staden efter att säkerställa att informationen rör sig effektivt mellan olika system. 

Seinäjoki stadscentrum på flygfoto. Ån går genom den täta stadskärnan som även omges av gröna områden.
Utöver Seinäjoki deltar även Borgå och Forssa i projektet. Bild: Seinäjoki stad

Miljöministeriet och Finlands miljöcentral har bjudit in kommuner och landskapsförbund att delta i Ryhti-partnertestningen. I testningen utvecklas datasystemet för den byggda miljön tillsammans. Datasystemet samlar uppgifter om byggande och områdesanvändning på riksnivå. Syftet med testningen är att säkerställa att informationen rör sig när man använder rätt material och system. Partnertestningen pågår som bäst och pågår fram till vårvintern 2025.

De kommuner som deltar som partnertestare ansvarar för projekten och utvecklings- och bakgrundsarbetet utförs tillsammans med systemleverantörerna. De kommuner som deltar i partnertestningen är de första som tar i bruk nya informationsstrukturer och skickar information till datasystemet för den byggda miljön.

Seinäjoki stad har blivit en Ryhti-partnertestare i samarbete med Borgå och Forssa. Bentley Systems Finland Oy fungerar som systemleverantör i denna testning. Syftet med partnertestningen är att genomföra verksamheter enligt den nationella plandatamodellen i Bentleys applikation för planering samt att göra applikationen kompatibel med Ryhti-systemet.

Entydig och enkel informationshantering

Enligt Seinäjoki stads geodataexpert Jari Vähätiitto har området långa traditioner i planplaneringen samt gedigen kompetens för att producera också mer utmanande detaljplaner och generalplaner. Den sydösterbottniska attityden till att göra själv har också styrt staden till en aktiv roll som Ryhti-partnertestare.

I Seinäjoki och i partnerkommunerna Forssa och Borgå har man redan länge använt Bentleys programvara OpenCities Map, som konstaterats vara bra som stöd för planplaneringen. Det pågående Ryhti-projektet för partnertestning kommer i fortsättningen att gynna sammanlagt 21 finländska kommuner som utnyttjar samma program i det egna planeringsarbetet.

– I fortsättningen kommer vi att producera detaljplaner enligt den nationella plandatamodellen. Den största förändringen i planeringspraxisen kommer när planläggningen genomförs direkt i PostgreSQL-databasen med öppen källkod i stället för i filbaserad planering, berättar Vähätiitto. Det är fint att även planläggningen kan göras ännu mer maskinläsbar och kompatibel med andra system och planeringsapplikationer. Det finns många fördelar med en filbaserad planering av ibruktagandet av en planeringsapplikation som byggts på en databas med öppen källkod. Hanteringen av data blir lättare och det är också lättare och stabilare att underhålla uppgifterna i databasen.

– Vi hoppas att dataöverföringen mellan systemen blir så enkel som möjligt via Ryhti-projektet. Det är fint att även planplaneringen kan göras ännu mer maskinläsbar och kompatibel med andra system och planeringsapplikationer, upprepar Vähätiitto om fördelarna med projektet.

Genom samarbete mot ett fungerande system

I Seinäjoki har man hittills arbetat med partnertestning i en liten kärngrupp, men kontakten har också varit intensiv med andra kommuner som deltar.

– Vi har en bra projektgrupp med tre kommuner och applikationsutvecklare som strävar efter att gå i samma riktning, berättar Vähätiitto tacksamt.

I programmets utvecklings- och definitionsfas är det bra att arbeta med ett mindre team, men testningen framskrider snart till gränssnittsfasen. I det skedet ansluter sig också partnerskapskommunerna Borgå och Forssa och deltar mer aktivt i utvecklingsarbetet.

– Snart får vi testa saker i anslutning till ritning av planen samt till att föra in material i gränssnittet, berättar Vähätiitto om testningens kommande faser.

Partnertestarnas mål är att under projektets gång genomföra den första databasbaserade versionen av en plantillämpning enligt den nya datamodellen. I testprojektet har man gjort mycket arbete och olika korstestningar för att lösa eventuella problem i ett så tidigt skede som möjligt. När projektet avslutas drygt ett år efter applikationen är avsikten att det ska finnas en första pilotversion som kan utnyttjas av alla kommuner som använder OpenCities Map.

För att de eftersträvade fördelarna med testprojekt ska förverkligas, dvs. att göra dataöverföringen mer entydig, efterlyser Vähätiitto i synnerhet olika systemleverantörers vilja att samarbeta för att bygga upp ett bra och fungerande system – Finlands kommuner har program av flera olika systemleverantörer.

– Jag hoppas att man i framtiden, när planuppgifterna publiceras i Ryhti-datasystemet för den byggda miljön som omfattar hela Finland, diskuterar olika planeringsapplikationer och registret så bra som möjligt sinsemellan, säger Vähätiitto förhoppningsfullt.

Artikeln är en del av intervjuserien Ryhdin tekijät (Ryhtis aktörer), där man lyfter fram faktorer och projekt som påverkar utvecklingen av datasystemet för den byggda miljön.