Pihtipudas kommun i norra Mellersta Finland ligger i framkant när det gäller utvecklingsarbete som anknyter till datasystemet för den byggda miljön (Ryhti). Pihtipudas har tillsammans med Ylivieska stad startat ett lokalt PIHKA-partnertestprojekt. Målet med projektet är att uppnå god förmåga att producera planer enligt de nationella datamodellerna samt att automatiskt publicera uppgifter i Ryhti-systemet i enlighet med den nya lagen och de nya förordningarna.
PIHKA-partnertestprojektet som inleddes i slutet av år 2023 ingår i miljöministeriets och Finlands miljöcentrals mer omfattande helhet för Ryhti-partnertestning. I partnertestningsprojekten utvecklar man de system som kommunerna och landskapen använder samt sättet på vilket information om dem skickas till det riksomfattande datasystemet Ryhti. Testprojekten ger också värdefull respons på genomförandet av datasystemet för den byggda miljön, vilket underlättar utvecklingen av systemet.
Företagspartner i utvecklingsprojektet PIHKA är Sweco Oy, som fungerar som applikationsutvecklare, samt Spatineo Oy som har rollen som expert på geografisk information.
Pihtipudas deltagande i PIHKA-projektet var en naturlig fortsättning på det tidigare utvecklingsarbetet. Kommunen deltog nämligen i KAATIO-projektet som pågick redan under åren 2021–2023, där man producerade detaljplaner och generalplaner enligt den riksomfattande datamodellen med olika program i kommunernas verkliga planprojekt. Kommunen har också deltagit i det småkommunala geodataprojektet PIKKUPATE under åren 2022–2024.
Pihtipudas och Ylivieska samarbetar bra i partnertestprojektet:
”Redan under KAATIO-projektet insåg vi hur användbart det skulle vara om fler kommuner som använder samma applikation skulle delta i utvecklingsarbetet. Ylivieska håller just nu på att utarbeta en generalplan för vindkraft, vilket innebär att vi som partnertestare får möjlighet att testa produktionen av både detaljplaner och generalplaner”, säger Helena Raatikainen, områdesarkitekt i Pihtipudas kommun.
Kommunernas samarbete är av avgörande betydelse
I partnertestningsprojektet utvecklas funktionerna i YTCAD-planapplikationen som används av parterna med beaktande av bland annat de nya kraven på datamodeller. Partnertestningen kommer att gynna sammanlagt nästan hundra kommuner som använder YTCAD-applikationen för antingen planläggning eller underhåll av plankombinationen. Målet är att ta i bruk de lösningar som man utvecklat under testningen när projektet avslutas våren 2025.
”YTCAD-planapplikationen producerar inte direkt en plan enligt datamodellen, utan planen görs CAD-baserad och konverteras till datamodellformat enligt de nya kraven. Vissa frågor återstår att lösa i utvecklingsprojektet, till exempel i anslutning till hanteringen av plandokument och användningen av informationsleden”, berättar Raatikainen.
Projektet gynnar nästan hundra kommuner som använder YTCAD-applikationen.
Raatikainen betonar att trots begränsade resurser bör särskilt små kommuner våga delta i de gemensamma utvecklingsprojekten. Via projekten kan kommunen utveckla sin egen kompetens och hålla sig uppdaterad om kommande förändringar.
”Såväl frågor som rör beredningen av lagstiftningen som annan viktig information kommer till vår kännedom genom projekten. Informationen flödar åt båda hållen – även kommentarer från oss till lagberedarna. Samarbetet, kamratstödet och dialogen mellan kommunerna är också mycket viktigt. Deras betydelse kan inte betonas för mycket”, påminner Raatikainen.
Digitaliseringen påverkar också kommunernas livskraft
Enligt Raatikainen kommer övergångsskedet till Ryhti-systemet att kräva mycket resurser. För en liten kommun innebär detta en stor arbetsinsats, en ekonomisk satsning och köp av externa tjänster.
När funktionerna väl är på plats och vi har lärt oss att använda dem, kommer överföringen av planuppgifter till Ryhti att bli enklare och kräva mindre arbete. Kommunen kommer fortsätta att upprätthålla aktuella planuppgifter, men antalet förfrågningar till kommunen kommer sannolikt att minska avsevärt. På lång sikt kommer detta att spara kommunens resurser”, konstaterar Raatikainen.
Enligt Raatikainen kommer det nya datasystemet också indirekt att påverka kommunernas livskraft.
”Fastighetsutvecklare, byggare och andra aktörer kommer att smidigt kunna granska planuppgifter i systemet. Detta kan ha positiva effekter på kommunernas utveckling och livskraft. Det handlar också om kommunens image: ju lättare det är att få tillgång till digital information, desto bättre är kommunen i fas med tiden.”
Lär känna Ryhtis aktörer
Artikeln är en del av intervjuserien Ryhdin tekijät (Ryhtis aktörer), där man lyfter fram faktorer och projekt som påverkar utvecklingen av datasystemet för den byggda miljön.