Gå till innehållet

Tre fjärdedelar av kommunerna, det vill säga cirka 220 kommuner, har ansökt om tillstånd att använda den förnyade blanketten för uppföljning av detaljplanen. Uppföljningsblanketten öppnades i Ryhti-tjänsten i juni 2024. För de kommuner som ännu inte har tagit i bruk tjänsten skulle det löna sig att främja ett ibruktagande av den.

På blanketten för uppföljning av detaljplanen samlas uppgifter om planens innehåll samt om ändringar i den tidigare plansituationen. Kommunens anställda bifogar även uppföljningsblanketten till planbeskrivningen för varje detaljplan.

Till sitt datainnehåll motsvarar blanketten för uppföljning av detaljplanen i Ryhti-tjänsten den blankett som använts tidigare. Efter att den nya blanketten togs i bruk har användarna gett respons på den och utifrån den har man gjort tekniska korrigeringar och förbättringar.

Så här tas uppföljningsblanketten i bruk i kommunen

Kommunen fyller i ansökan och skickar den till Finlands miljöcentral (Syke). Finlands miljöcentral beviljar kommunen tillstånd att använda uppföljningsblanketten.

Därefter beslutar kommunen självständigt vilka arbetstagare eller representanter för företag som producerar planläggningstjänster som kan fylla i blanketter för uppföljning av detaljplanen för kommunens räkning. För detta ändamål beviljas personerna i kommunen Suomi.fi-ärendefullmakter.

Det lönar sig för kommunernas anställda att bekanta sig med att skicka in ansökan och i synnerhet Suomi.fi-fullmakter i god tid på förhand, eftersom det tar några dagar att ta i bruk blanketten. Ibruktagandet av den nya blanketten kräver inga åtgärder av företagsrepresentanterna, men användningen förutsätter en ärendefullmakt från kommunen.

Granska uppföljningsblanketterna

Uppgifter som lämnats in via blanketten för uppföljning av detaljplanen kan granskas i informationstjänsten för livsmiljön Liiteri. I Liiteri kan man också göra sammandrag av uppgifterna.

Med hjälp av uppgifterna på uppföljningsblanketterna kan kommunerna följa utvecklingen av den egna planläggningssituationen och få information från andra områden som grund för jämförelser. Uppföljningsblanketterna används också för att utarbeta årsstatistik över planläggningen och för forskningsändamål.

Läs mer