Gå till innehållet

Lundo stad i Egentliga Finland har utmärkta digitala färdigheter. Detta syns även i entusiasmen med vilken stadens byggnadstillsyn deltog i Ryhti-partnertestningen. I partnertestningsprojektet som genomförs tillsammans med systemleverantören Sitowise Oy, undersöker man hur gränssnitten och datamodellerna i datasystemet för den byggda miljön (Ryhti) fungerar i Louhi-programmet som används i staden. I projektet beskrivs dessutom hur ibruktagandet av Ryhti-systemet påverkar stadens verksamhetsprocesser och -system.

En gårdsväg och enfamiljshus i ett trevligt nytt bostadsområde i Lundo.
Niklas Järvi bedömer att de lösningar som utvecklats i testprojektet i Lundo kommer att kunna utnyttjas av andra kommuner i slutet av 2024. Bild: Lundo stad, Mari Pyykkönen.

Lundo med 20 000 invånare är en växande stad där det under de senaste åren har uppstått mycket ny industri. Detta har samtidigt också ökat behovet av bostadsbyggande. Byggnadstillsynen drivs av ett dynamiskt team på sex personer, som framför allt ser de nya digitala lösningarna som möjligheter. Lundo fick också goda resultat i en undersökning som DigiFinland genomförde år 2022, där man utredde kommunernas digitala beredskap före ibruktagandet av Ryhti-systemet.

I Lundo har man redan länge använt elektroniska system i byggnadstillsynen

– Till exempel har alla tillståndsansökningar behandlats elektroniskt redan sedan år 2017. Vi hade på alla sätt god beredskap och intresse att delta som Ryhti-partnertestare, berättar Niklas Järvi, ansvarig byggnadsinspektör vid Lundo stad.

Partnertestprojektet som fokuserar på uppgifter om bygglov befinner sig för närvarande ännu i det tekniska utvecklingsskedet hos systemleverantören. I ett senare skede kommer staden att överföra material till programvaran för att testa dataöverföringens funktionalitet.

Centraliserad information ger breda fördelar

Samtliga Ryhti-partnertestprojekt kommer att utöver de medverkande testarna även i stor utsträckning gynna andra städer och kommuner i Finland. Niklas Järvi bedömer att de lösningar som utvecklats i testprojektet i Lundo kommer att kunna utnyttjas av andra kommuner i slutet av 2024. Resultaten av partnertestningen i Lundo kommer i synnerhet att gynna de kommuner där samma Louhi-program används för behandling av tillståndsuppgifter.

– Vi kommer att dela med oss av lärdomarna från partnertestningsprojektet även vid möten med Turun alueen rakennustarkastajat ry med regionens övriga byggnadstillsyn. Det är en trevlig slump att byggnadstillsynen i vår grannstad Åbo också är en Ryhti-partnertestare med sin egen programvara, berättar Järvi.

Ryhti-systemet kommer att göra bygg- och tillståndsuppgifter lättare tillgängliga för olika myndigheter, såsom Lantmäteriverket och räddningsmyndigheterna. Järvi anser att fördelarna med Ryhti-systemet konkretiseras just i den ändan:

– Fördelarna med systemet kommer sannolikt att märkas när informationen behöver röra sig mellan olika myndigheter och när informationen kan hittas centraliserat på ett ställe. I det här skedet upplever jag att byggnadstillsynen inte drar den största nyttan av systemet, utan fördelarna kommer i att märkas främst hos andra myndigheter.

Järvi hoppas att det kommande Ryhti-systemet i första hand ska vara användarvänligt.

– Ur byggnadstillsynens synvinkel innebär införandet av systemet ett extra arbetsmoment för oss. Ur ett resursmässigt perspektiv skulle jag önska att dataöverföringen är användarvänlig. Användarupplevelsen formas naturligtvis helt först när systemet är i drift och kan användas, summerar Järvi.

Lär känna Ryhtis aktörer

Artikeln är en del av intervjuserien Ryhdin tekijät (Ryhtis aktörer), där man lyfter fram faktorer och projekt som påverkar utvecklingen av datasystemet för den byggda miljön.

Läs mer om partnertestning