Gå till innehållet

Jämsä stad i Mellersta Finland har under det senaste året tillsammans med sin företagspartner Ubigu Oy utvecklat ett program för webbläsar- och datamodellbaserad produktion av planer och allmän geodatahantering som partnertestare för datasystemet för den byggda miljön (Ryhti). Detta partnertestprojekt är ett naturligt kontinuum för samarbetet mellan Jämsä stad och Ubigu som inleddes år 2020, där man gjorde en övergripande arkitekturutredning och kartlade processerna för tillstånd för planering och byggande av områdesanvändning med den kommande implementeringen av Ryhti-systemet i åtanke.

Jämsän keskustaa ilmakuvassa.
Att delta i partnertestningsprojektet har varit intressant och gett nya insikter, berättar Rainer Nyholm och Marko Kauppi. På bilden syns Jämsä centrum. Foto: Markus Kopponen / Jämsä stad.

Att bygga vidare på det redan påbörjade utvecklingsarbetet gjorde partnertestprojektet till ett naturligt steg mot digitaliseringen av stadens planläggningsuppgifter. Även om arbetet redan hade påbörjats möjliggjorde den erhållna finansieringen för partnertestprojektet att processen verkligen kunde sättas i rullning. Övergången från CAD-planeringsmiljön till en datamodellbaserad planläggning medför ändringar i planläggarnas dagliga arbetsbeskrivning.

– Datamodellbaserad planläggning gör planerna smartare. Både arbetssättet och sättet att producera information kommer att förändras, berättar Rainer Nyholm, markanvändningsingenjör i Jämsä stad.

Datamodellbaserad planläggning möjliggör planer i maskinläsbart format, vilket öppnar nya möjligheter att i framtiden utnyttja planuppgifter i allt större utsträckning.

– Datamodellbaserade planuppgifter kommer att underlätta delning av information och samarbetet mellan aktörer som utnyttjar planuppgifterna. Dessutom kommer datamodellbaserad planläggning att göra det möjligt att bland annat göra olika analyser utifrån planuppgifterna, konstaterar Ubigu Oy:s digidirektör Marko Kauppi.

Mot smartare information och smidigare informationshantering

De reformer som Ryhti-systemet medför gör informationen smartare och lättare att nå, men som ofta i samband med reformer kan förändringar i arbetssätten väcka frågor och oro. Även under partnertestprojektet i Jämsä har man efterlyst en strävan efter att experternas arbete inte ska försvåras i och med implementeringen av Ryhti-systemet.

– Även om det pågår stora reformer bör planläggarens arbete inte försvåras. Tvärtom: På lång sikt bör arbetet underlättas. Detta är dock en lång process och kräver fortsatt utvecklingsarbete, konstaterar Rainer Nyholm.

– När det manuella arbetet minskar finns det mer utrymme för tänkande och egentligt planeringsarbete, vilket förbättrar arbetets kvalitet på lång sikt, fortsätter Marko Kauppi.

Fördelarna med datasystemet Ryhti och övergången till datamodellbaserad planläggning är bland annat att uppgifter som samlats in centraliserat är lättillgänglig för olika parter utan behov av att söka den från flera olika källor eller att de belastar kommunens anställda med att skicka uppgifter. Marko Kauppi beskriver att Ryhti fungerar enligt ”principen om ett enda serviceställe”.

– Kommunen ska skicka planläggningsuppgifterna till ett enda ställe där andra aktörer kan utnyttja dem. I fortsättningen kan till exempel skattemyndigheten och Lantmäteriverket läsa uppgifterna direkt i Ryhti-systemet utan att kommunerna behöver fungera som mellanhänder, förklarar Kauppi.

– I nuläget är uppgifterna utspridda och sparade på många olika ställen. Ryhti-systemet underlättar Informationshanteringen, eftersom man i fortsättningen kan hitta de uppgifter som behövs på ett centraliserat ställe, kompletterar Rainer Nyholm.

På tröskeln till en ny era

Även programvaran som utvecklas via partnertestprojektet i Jämsä kommer att vara tillgänglig för andra kommuner och städer, och enligt Rainer Nyholm har den redan väckt intresse i grannkommunerna. Erfarenheterna från projektet är också till hjälp i utvecklingen av själva Ryhti-systemet, eftersom informationen rör sig i båda riktningarna. Även det egentliga testprojektet har förlöpt i gott samarbete och erbjudit värdefulla lärdomar för de involverade.

– Ur en planläggares perspektiv har jag genom projektet fått en bättre förståelse för vad datamodellbaserad planläggning kan möjliggöra i framtiden, säger Rainer Nyholm.

I övergången av CAD-baserad till datamodellbaserad planläggning ändras också oundvikligen den terminologi som används.

– Språket och terminologin som rör datamodellerna befinner sig i en övergångsfas. Det blir intressant att se om de nuvarande termerna etableras även i framtiden eller om datamodellbaserad planläggning ger upphov till en helt ny ordlista. Detta påverkar även programvarorna, eftersom det språk som används i systemen ska vara enhetligt, reflekterar Marko Kauppi.

Både Nyholm och Kauppi är eniga om att deltagandet i partnertestprojektet har varit intressant och erbjudit nya insikter.

– Just nu lever vi i mycket intressanta tider. Jag är övertygad om att vi under projektets gång kan skapa en utmärkt applikation, säger Rainer Nyholm.

– Vi står verkligen inför något helt nytt, även ur ett lagstiftningsperspektiv. Förändringarna kommer att påverka varje kommun i Finland, så alla står inför samma utmaningar. Hela processen handlar om kontinuerligt lärande, sammanfattar Marko Kauppi känslan bland partnertestarna.

Lär känna Ryhtis aktörer

Artikeln är en del av intervjuserien Ryhdin tekijät (Ryhtis aktörer), där man lyfter fram faktorer och projekt som påverkar utvecklingen av datasystemet för den byggda miljön.

Läs mer om partnertestning