Datasystemet för den byggda miljön, Ryhti, kommer att vara ett viktigt verktyg för Lantmäteriverket (LMV) vid registrering av planläggning och produktion av förrättningar. Vi fick diskutera med LMV:s experter Eila Viitala och Anne Ala-Orvola om hur Ryhti-systemet kommer att utnyttjas och vilka möjligheter det öppnar.

I LMV:s fastighetsdatasystem (FDS) grundar sig planuppgifterna på de avgränsningar som kommunerna lämnat in och på planernas identifikationsuppgifter.
”LMV har inte längre något officiellt arkiv över planmaterial, eftersom vår arkiveringsskyldighet för dessa upphörde i början av 2000-talet. Vi är alltså helt hänvisade till kommunernas eget planmaterial”, berättar ledande expert Eila Viitala vid LMV.
I projektet Gällande planer för datasystemet för den byggda miljön (VOOKA) framkom att numret på en plan som sparats i fastighetsdatasystemet inte nödvändigtvis är detsamma som det som kommunen använder. I anvisningen om produktion av VOOKA-material instrueras kommunerna att samarbeta med Lantmäteriverket och skicka de plannummer som kommunen använder eller gett till LMV för överföring till FDS.
”Alla gällande planer med rättsverkningar bör synas i FDS, men enstaka planer kan saknas i systemet om kommunen inte har lämnat in planen till oss på LMV”, tillägger registerchef Anne Ala-Orvola.
Enhetliga planuppgifter hjälper vid fastighetsbildning
I och med Ryhti-systemet är målet att effektivt få tillgång till planer i datamodellformat för förrättningar, dvs. fastighetsbildning, värdering och registrering.
”Om man utöver de yttre gränserna med hjälp av gränssnitt kan granska planernas innehåll i FDS, kan informationen utnyttjas vid fastighetsbildningen och värdering. Detta skulle avsevärt minska behovet av att begära plantolkningar av kommunerna”, förklarar Ala-Orvola.
”Förrättningarna skulle alltså i fortsättningen göras helt enligt dessa planer i datamodellformat eftersom numeriska uppgifter fås från det nya Ryhti-systemet”, fortsätter Viitala.
I och med Ryhti-systemet medför digitaliseringen av planmaterialet alltså betydande fördelar, men också utmaningar. Plangränserna motsvarar inte alltid fastighetsgränserna, vilket fortfarande kräver manuellt arbete och preciseringar.
”Om man vid utarbetandet av planen har mätt gränsrösena vid de yttre gränserna noggrannare, men den preciserade koordinatinformationen inte har skickats till LMV, kommer plangränsen inte nödvändigtvis att sammanfalla med den avsedda fastighetsgränsen. Detta kräver extra arbete när plangränsen måste preciseras manuellt så att den motsvarar fastighetsgränsen på fastighetsregisterkartan”, påpekar Ala-Orvola.
”Hittills har vi vant oss vid att arbeta med kommunernas PDF-material. Med hjälp av Ryhti-systemet kan vi efter utnyttja uppgifterna effektivare och mer exakt i framtiden”, konstaterar Viitala.
En betydande förbättring är att de bindande tomtindelningarna i framtiden kommer att synas i Ryhti-systemet även i fråga om dem som inte har kunnat registreras i FDS. LMV har inte tidigare haft denna information, men i fortsättningen är den tillgänglig i Ryhti genast när tomtindelningen har godkänts.
Kompatibelt planmaterial
I framtiden kommer en utmaning också att vara hur planmaterialet kan göras helt kompatibelt med FDS.
”Det är viktigt att kommunerna kontaktar LMV när de börjar samla in uppgifter till VOOKA-materialet för att bland annat numreringen av planerna ska bli enhetlig”, fortsätter Viitala.
”Drömmen är att kommunerna också ska kunna föra in en uppdaterad plan i Ryhti enligt datamodellen. Detta skulle hjälpa LMV, eftersom vi då skulle få planmaterialet numeriskt från Ryhti bland annat som grund för styckningar. Detta minskar i sin tur risken för mänskliga fel vid tolkningen av planen”, tillägger Viitala.