Pemar stad i Egentliga Finland har tagit ledningsansvaret för datasystemet för den byggda miljön (Ryhti) i ett projekt för partnertestning som anknyter till planläggning i datamodellform. I ett projekt som genomförs tillsammans med Joensuu stad, Tyrnävä, Asikkala, Heinävesi och Sulkava kommuner samt företagssamarbetspartner testas exporten av planuppgifter till Ryhti-systemet. Samtidigt utvecklas ett nytt verktyg för att utarbeta planer. Med hjälp av verktyget utarbetas planerna direkt i den datamodellform som skapats av Ryhti-systemet.
Pemar stads aktiva deltagande i Ryhti-systemets utvecklingsarbete grundar sig på intresse och vilja att utveckla nytt. Staden har länge följt utvecklingen av planläggning i datamodellform och har deltagit i utvecklingsprojekt i anslutning till den. Med en plan i datamodellform avses en maskinläsbar och strukturellt enhetlig plan som publiceras i Ryhti-systemet som omfattar hela Finland. När man vid utarbetandet av planerna följer den riksomfattande enhetlighetsmodellen går planinformationen mellan olika organisationer på ett säkert, tillförlitligt och smidigt sätt.
– Jag har redan i flera år följt utvecklingen av plandatamodellen. Finansieringen för Ryhti-partnertestningen gjorde det möjligt för oss att delta i testprojektet, berättar Pemar stads geografiska datachef Virpi Lindvall.
Olika önskemål och resurser, men ett gemensamt mål
De kommuner och städer som deltar i partnertestningsprojektet som koordineras av Pemar är av olika storlek och alla har lite olika önskemål och resurser. Alla deltagare förenas dock av viljan att effektivisera och förtydliga framtidens arbete med hjälp av resultaten från partnertestningsprojektet.
– I planläggningsarbetet är det viktigt att alla vet vad de ska göra när vi övergår från traditionella metoder till ny planläggning i datamodellform. Innan Ryhti-systemet tas i bruk är det viktigt att aktivt delta i utvecklingen av systemet för att det ska fungera så bra som möjligt tillsammans med de program som matar in information i systemet, berättar Lindvall.
I Pemars partnertestningsprojekt fungerar Gispo Oy, PlanDisain Oy, Asiantuntijat n+1 Oy och Et May Oy som företagssamarbetspartner. Pilvi Nummi från Asiantuntijat n+1, som fungerar som projektchef för partnertestningsprojektet, betonar särskilt vikten av god användbarhet:
– Övergången till datamodellbaserad planläggning medför betydande förändringar i planläggarnas arbetssätt. I testningsprojektet fokuserar vi särskilt på användbarhet: vårt mål är att det ska vara lätt och behagligt att använda programmet och att det ska motsvara planläggarnas behov så bra som möjligt.
Aktiv diskussion och möjligheter som digitaliseringen erbjuder
Samarbetet mellan de kommuner och företagspartner som deltar i projektet har kommit igång smidigt. Lindvall berömmer särskilt gruppens flerstämmighet.
– I det här stora gänget finns många olika åsikter, men diskussionen förs i konstruktiv anda. De deltagande städernas och kommunernas verksamhetsmiljöer skiljer sig från varandra, så var och en för in sitt eget perspektiv i diskussionen. Detta hjälper till att identifiera olika utmaningar, risker och möjligheter i anslutning till förändringsprocessen, summerar Lindvall.
Nummi berömmer också att de deltagande aktörerna varit aktiva, något som inte alltid är en självklarhet. Hon påpekar att man i samband med reformer ibland kan stöta på förändringsmotstånd när man måste utföra arbetet på ett nytt sätt.
– Det är inte bara en teknisk reform, utan en förändring som påverkar verksamhetssätten och till och med tankesättet. När man skapar maskinläsbara planer kräver planprocessen ett helt nytt tänkande, konstaterar Nummi.
Även om ibruktagandet av det nya systemet till en början kan medföra extra arbete, tror Lindvall att Ryhti-systemet i framtiden kommer att minska till exempel förfrågningar till kommunerna.
– I framtiden kan vi vägleda kommuninvånarna att själva söka information i Ryhti-systemet och karttjänsten. I frågor som gäller informationssäkerhet underlättas kommunens börda när uppgifterna koncentreras till Ryhti-systemet. Kommunen behöver inte själv fundera på att filtrera information, utan i det nya systemet är det mer enhetligt och kontrollerat att dela information, berättar Lindvall.
Partnertestningsprojektet som koordineras av Pemar avslutas senast före utgången av 2025. Projektets planmaterial produceras med hjälp av öppen källkod genom att utnyttja QGIS-programmet och PostgreSQL-databasen med PostGIS-tillägg. Tack vare den öppna källkoden kan vilken kommun som helst ta i bruk genomförandet efter att projektet avslutats.
Både Lindvall och Nummi tror starkt på planläggning i datamodellform och på de möjligheter digitaliseringen erbjuder i fråga om områdesanvändning och byggande. Lindvall funderar på hur allt informationsmaterial som kan laddas ner i Ryhti-systemet kan utnyttjas i framtiden:
– På riksnivå skulle man kunna göra olika analyser av markanvändning och byggande. Man kan göra olika sökningar och prognoser utifrån systemet, till exempel hur många områden som anvisas för småhusbyggande eller som företagsområden. Så att man inte skulle göra saker bara för att lagen föreskriver det, utan för att man skulle dra nytta av allt det inlämnade materialet och kunna förädla det för olika ändamål.
– Numera talar man om kunskapsstyrd planering. Den datamodellbaserade planläggningen stöder och möjliggör just detta. Detta skulle vara en meningsfull riktning för utvecklingen, tillägger Nummi.
Lär känna Ryhtis aktörer
Artikeln är en del av intervjuserien Ryhdin tekijät (Ryhtis aktörer), där man lyfter fram faktorer och projekt som påverkar utvecklingen av datasystemet för den byggda miljön.
Läs mer om partnertestning